27.03.2019

Jak przechowywać żywność?

Czynniki oddziałujące na żywność:

Tlen – jego kontakt z żywnością może mieć zarówno działanie korzystne, jak i niekorzystne. Przykładowo tłuszcze, zwłaszcza zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe, w wyniku kontaktu z tlenem zawartym w powietrzu jełczeją. Obecność tlenu jest z kolei korzystna w przypadku przechowywania produktów zbożowych, warzyw i owoców.

  • Olej lniany ulega szybszemu zjełczeniu
  • Owoce i warzywa oddychają

Temperatura – jest czynnikiem wpływającym na tempo procesów życiowych zachodzących w żywności. Niska temperatura hamuje procesy życiowe, dzięki czemu produkty spożywcze dłużej zachowują trwałość. Wzrost temperatury powoduje szybszy ubytek wody z produktów, sprzyjając ich wysychaniu, wpływa na zmiany konsystencji i wyglądu części żywności, może powodować również zmiany smaku i zapachu.   

  • Nabiał i wędliny w niskiej temperaturze dłużej zachowują trwałość
  • Zbyt niska temperatura może powodować uszkodzenia części owoców południowych    
  • Zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura powoduje zanik procesuoddychania u roślin

Wilgotność powietrza – wysoka wilgotność powietrza sprzyja rozwojowi mikroorganizmów oraz zbrylaniu sypkich produktów. Zbyt niska wilgotność intensyfikuje ubytek wody z żywności powodując jej kurczenie się, utratę jędrności i wysychanie.

  • Owoce i warzywa w wyższej wilgotności zachowują jędrność
  • Sól i kawa zbożowa przy wysokiej wilgotności ulega zbryleniu

Światło słoneczne – jego dostęp do żywności wpływa na rozkład części witamin, może powodować zmianę barwy oraz przyśpieszać procesy jełczenia tłuszczów. Dostęp światła przyspiesza również proces kiełkowania części warzyw podczas przechowywania.

  • Ziemniaki kiełkują   
  • Olej lniany ulega szybszemu zjełczeniu

Warunki sanitarno-higieniczne – żywność należy przechowywać w pomieszczeniach, które spełniają odpowiednie wymagania sanitarno-higieniczne. Pomieszczenia powinny być czyste, zabezpieczone przed dostępem światła słonecznego oraz przed szkodnikami, wietrzone, pozbawione obcych zapachów. Nieodpowiednia temperatura oraz wilgotność sprzyjają rozwojowi mikroorganizmów oraz niekorzystnym zmianom fizycznym i chemicznym w żywności.

Opakowanie – żywność powinna być przechowywana w opakowaniach posiadających odpowiednie atesty. Opakowanie powinno zabezpieczać produkt przed dostępem mikroorganizmów, światła słonecznego i wilgoci. Opakowania powinny być wykonane z materiałów, które nie wchodzą w reakcje ze składnikami żywności.

ROZWIĄZANIE ZADANIA - jak oddziałują czynniki na podanych 5 produktów:

ziemniak – tlen (+, potrzebuje do oddychania), temperatura (chłodno), wilgotność powietrza (+ wyższa wilgotność, nie wysychają), światło słoneczne (–, przy  świetle słonecznym kiełkują), warunki sanitarno-higieniczne (czysto), opakowanie (worek jutowy);

mąka – tlen (+, powinna oddychać), temperatura (8-10°C), wilgotność powietrza (–, pochłania wilgoć, może dojść szybciej do rozwoju drobnoustrojów), światło słoneczne (–, może dojść do rozpadu witamin), warunki sanitarno-higieniczne (czysto), opakowanie (worek papierowy)

mięso – tlen (–/+, z jednej strony przyspiesza psucie, jednak pewna ilość tlenu pozwala zachować odpowiednią barwę mięsa oraz hamuje rozwój niebezpiecznych mikroorganizmów beztlenowych), temperatura (niska), wilgotność powietrza (dosyć wysoka), światło słoneczne (–), warunki sanitarno-higieniczne (czysto), opakowanie (tworzywa sztuczne przeznaczone do kontaktu z żywnością ograniczające dopływ powietrza);

mleko – tlen (–), temperatura (niska), wilgotność powietrza (nie dotyczy), światło słoneczne (–), warunki sanitarno-higieniczne (czysto), opakowanie (szkło, tworzywa sztuczne przeznaczone do kontaktu z żywnością);

pieczywo chrupkie – tlen (–), temperatura (8-10°C), wilgotność powietrza (niska), światło słoneczne (–), warunki sanitarno-higieniczne (czysto), opakowanie (impregnowany papier, tworzywa sztuczne przeznaczone do kontaktu z żywnością);

masło – tlen (–), temperatura (niska), wilgotność powietrza (nie dotyczy), światło słoneczne (–), warunki sanitarno-higieniczne (czysto), opakowanie (papier, tworzywa sztuczne przeznaczone do kontaktu z żywnością).

36
Dodaj Komentarz
  • 2
  • 0
  • 3
Komentarze