Jak przechowywać żywność?
Czynniki oddziałujące na żywność:
Tlen – jego kontakt z żywnością może mieć zarówno działanie korzystne, jak i niekorzystne. Przykładowo tłuszcze, zwłaszcza zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe, w wyniku kontaktu z tlenem zawartym w powietrzu jełczeją. Obecność tlenu jest z kolei korzystna w przypadku przechowywania produktów zbożowych, warzyw i owoców.
- Olej lniany ulega szybszemu zjełczeniu
- Owoce i warzywa oddychają
Temperatura – jest czynnikiem wpływającym na tempo procesów życiowych zachodzących w żywności. Niska temperatura hamuje procesy życiowe, dzięki czemu produkty spożywcze dłużej zachowują trwałość. Wzrost temperatury powoduje szybszy ubytek wody z produktów, sprzyjając ich wysychaniu, wpływa na zmiany konsystencji i wyglądu części żywności, może powodować również zmiany smaku i zapachu.
- Nabiał i wędliny w niskiej temperaturze dłużej zachowują trwałość
- Zbyt niska temperatura może powodować uszkodzenia części owoców południowych
- Zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura powoduje zanik procesuoddychania u roślin
Wilgotność powietrza – wysoka wilgotność powietrza sprzyja rozwojowi mikroorganizmów oraz zbrylaniu sypkich produktów. Zbyt niska wilgotność intensyfikuje ubytek wody z żywności powodując jej kurczenie się, utratę jędrności i wysychanie.
- Owoce i warzywa w wyższej wilgotności zachowują jędrność
- Sól i kawa zbożowa przy wysokiej wilgotności ulega zbryleniu
Światło słoneczne – jego dostęp do żywności wpływa na rozkład części witamin, może powodować zmianę barwy oraz przyśpieszać procesy jełczenia tłuszczów. Dostęp światła przyspiesza również proces kiełkowania części warzyw podczas przechowywania.
- Ziemniaki kiełkują
- Olej lniany ulega szybszemu zjełczeniu
Warunki sanitarno-higieniczne – żywność należy przechowywać w pomieszczeniach, które spełniają odpowiednie wymagania sanitarno-higieniczne. Pomieszczenia powinny być czyste, zabezpieczone przed dostępem światła słonecznego oraz przed szkodnikami, wietrzone, pozbawione obcych zapachów. Nieodpowiednia temperatura oraz wilgotność sprzyjają rozwojowi mikroorganizmów oraz niekorzystnym zmianom fizycznym i chemicznym w żywności.
Opakowanie – żywność powinna być przechowywana w opakowaniach posiadających odpowiednie atesty. Opakowanie powinno zabezpieczać produkt przed dostępem mikroorganizmów, światła słonecznego i wilgoci. Opakowania powinny być wykonane z materiałów, które nie wchodzą w reakcje ze składnikami żywności.
ROZWIĄZANIE ZADANIA - jak oddziałują czynniki na podanych 5 produktów:
ziemniak – tlen (+, potrzebuje do oddychania), temperatura (chłodno), wilgotność powietrza (+ wyższa wilgotność, nie wysychają), światło słoneczne (–, przy świetle słonecznym kiełkują), warunki sanitarno-higieniczne (czysto), opakowanie (worek jutowy);
mąka – tlen (+, powinna oddychać), temperatura (8-10°C), wilgotność powietrza (–, pochłania wilgoć, może dojść szybciej do rozwoju drobnoustrojów), światło słoneczne (–, może dojść do rozpadu witamin), warunki sanitarno-higieniczne (czysto), opakowanie (worek papierowy)
mięso – tlen (–/+, z jednej strony przyspiesza psucie, jednak pewna ilość tlenu pozwala zachować odpowiednią barwę mięsa oraz hamuje rozwój niebezpiecznych mikroorganizmów beztlenowych), temperatura (niska), wilgotność powietrza (dosyć wysoka), światło słoneczne (–), warunki sanitarno-higieniczne (czysto), opakowanie (tworzywa sztuczne przeznaczone do kontaktu z żywnością ograniczające dopływ powietrza);
mleko – tlen (–), temperatura (niska), wilgotność powietrza (nie dotyczy), światło słoneczne (–), warunki sanitarno-higieniczne (czysto), opakowanie (szkło, tworzywa sztuczne przeznaczone do kontaktu z żywnością);
pieczywo chrupkie – tlen (–), temperatura (8-10°C), wilgotność powietrza (niska), światło słoneczne (–), warunki sanitarno-higieniczne (czysto), opakowanie (impregnowany papier, tworzywa sztuczne przeznaczone do kontaktu z żywnością);
masło – tlen (–), temperatura (niska), wilgotność powietrza (nie dotyczy), światło słoneczne (–), warunki sanitarno-higieniczne (czysto), opakowanie (papier, tworzywa sztuczne przeznaczone do kontaktu z żywnością).
Pozdrawiam
Dobrej nocy, pozdrawiamy.
Pozdrawiam
Pozdrawiamy serdecznie i życzymy pięknego poniedziałku.
Pozdrawiamy Was niedzielnie:) Dobrego dnia życzymy:)
Pozdrawiam
Pozdrawiamy i życzymy słonecznej niedziel :))))
Pozdrawiamy serdecznie i życzymy miłego dnia :)
Pozdrawiam
Ważne informacje dla każdego, pozdrawiamy.
Pozdrawiamy i życzymy miłego dnia.
Warto wiedzieć więcej:)
Pozdrawiam
"Zośka"
Pozdrawiam :)
Pozdrawiamy Was w poniedziałkowy wieczór i życzymy spokojnej nocy:)
Pozdrawiamy wieczorowa porą i życzymy cudownego tygodnia :))))
*................┏╮╭┓
.............╭╰ტ ტ ╯╮
.............╰╭╰╯╮╯
.........✿....┗╯╰┛
....┏╮╭┓√,•*´✿
╭╰ტ ტ ╯╮/¸✿
╰╭╰╯╮╯/¸.•*┏╮╭┓
...┗╯╰┛√•*╭╰ტ ტ ╯╮
.✿•*´)//*´¯`*.╰╭╰╯╮╯
...✿´)//¯`*(¸.•...┗╯╰┛
.(▒╳▒╳▒╳▒╳▒╳▒╳▒)
(░░░░░░░░░░░░░░░░)
.(░░░░░░(▒)(▒)░░░░░)
__(░░░░(▒)(✿)(▒)░░░)
___(░░░░(▒)(▒)░░░░)
____(░░░░░░░░░░)
______(▒▒▒▒▒▒▒)
Serdecznie pozdrawiam!
☆ 💗 ☆☆ 💗 ☆
●═══════◄▒▒►═══════●MIŁEGO WIECZORKU:))
✬ 💗 ∗ 💗☆ ∗ 💗 ☆ 💗 ☆POZDRAWIAMY CIEPLUTKO
Wspaniałego niedzielnego popołudnia i wieczoru:) I jeszcze wspanialszego nowego, już kwietniowego, tygodnia:)
*................┏╮╭┓
.............╭╰ტ ტ ╯╮
.............╰╭╰╯╮╯
.........✿....┗╯╰┛
....┏╮╭┓√,•*´✿
╭╰ტ ტ ╯╮/¸✿
╰╭╰╯╮╯/¸.•*┏╮╭┓
...┗╯╰┛√•*╭╰ტ ტ ╯╮
.✿•*´)//*´¯`*.╰╭╰╯╮╯
...✿´)//¯`*(¸.•...┗╯╰┛
.(▒╳▒╳▒╳▒╳▒╳▒╳▒)
(░░░░░░░░░░░░░░░░)
.(░░░░░░(▒)(▒)░░░░░)
__(░░░░(▒)(✿)(▒)░░░)
___(░░░░(▒)(▒)░░░░)
____(░░░░░░░░░░)
______(▒▒▒▒▒▒▒)
Serdecznie pozdrawiam i przesyłam promyki słońca.
Pozdrawiam
Pozdrawiamy i życzymy udanego, słonecznego weekendu.
Wieczornie pozdrawiamy i życzymy słonecznego, radosnego i udanego weekendu:)
🌼═══════ 🌼🌷🌼════════🌼
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru:)
🌼════════🌼🌷🌼════════🌼
✬⋰ ☆ ⋰✬✬⋰ ☆ ⋰✬✬⋰ ☆ ⭐⋰✬✬⋰ ☆ ⋰✬✬⋰ ☆ ⋰✬✬⋰ ☆ ⋰✬✬
Pozdrawiamy gorąco!!! Życzymy dobrej nocy i udanego weekendu :)
✬⋰ ☆ ⋰✬✬⋰ ☆ ⋰✬✬⋰ ☆ ⋰⭐✬✬⋰ ☆ ⋰✬✬⋰ ☆ ⋰✬✬⋰ ☆ ⋰✬✬
Z okazji weekendu życzę:
zwolnionego pędu,
dużo słońca,
miłych gości,
a do tego wszystkiego
uśmiechu wspaniałego.
---- _-------------- _
---_(_)_-----------_(_)_
--(_)♥(_)---------(_)♥(_)
-----(_)\------------/(_)
---------|-/)-----(\-| ..
------(\-|-----------|-/)
---------|-/)-----(\-|
-------\\|//-------\\|//
. ....(¯`°♥°´¯) ......(_.^._)
........(_.^._).. Wspaniałego
.............(¯`°♥°´¯) Weekendu
...(¯`°♥°´¯)..(_.^._) Życzę:)
....(_.^._)
Serdecznie pozdrawiamy i życzymy udanego weekendu :)
Pozdrawiamy blogowych przyjaciół
Bardzo przydatne informacje :))))))))))))
Super przypomnienie :)
Pozdrawiamy
Dziękujemy za odwiedziny i pozdrawiamy.
Pozdrawiam
Głosik oddany
Pozdrawiamy cieplutko z sympatycznego Koła:)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Świetny artykuł. Pozdrawiamy