12.10.2021

Szukasz pomysłu na zdrową przekąskę?

Zapraszam Cię na chipsy z jabłek.

img

Sposób przygotowania:

  • 4-5 średniej wielkości umytych jabłek pokrój na cienkie plasterki – w tym celu możesz poprosić o pomoc kogoś dorosłego,
  • ułóż wszystkie plasterki na blaszce (blaszkę najlepiej jest wyłożyć papierem do pieczenia),
  • blaszkę z jabłkami wkładamy do nagrzanego do 80 stopni piekarnika i pieczemy z włączonym termoobiegiem przez około półtorej godziny (im grubsze plasterki tym dłuższy czas pieczenia). Mniej więcej w połowie tego czasu odwracamy plasterki na drugą stronę,
  • po zakończeniu pieczenia chipsy powinny zostać w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około pół godziny – do wystygnięcia.

 

Teraz chipsy są już gotowe do zabrania jako przekąska na jesienny spacer :-). Zdrowe chipsy możesz zrobić również z dowolnych warzyw, np. z marchewki, buraka, cukinii, jarmużu, a nawet pietruszki.

Więcej pomysłów na zdrowe i smaczne posiłki znajdziesz w książce Apetyt na zdrowie – czyli o zasadach prawidłowego odżywiania, świadomym kupowaniu i niemarnowaniu żywności.

Lokatka

Ps

Chętnie dowiem się jakie są Twoje ulubione, zdrowe przekąski. Daj mi znać w komentarzu :-)

Fot.pixabay.com

Przeczytaj również:

Co można schować w skrytce bankowej?

Zadbaj o swój superkomputer

Co łączy pamiętnik zamykany na kłódkę z bezpiecznym hasłem internetowym?

 

26
Dodaj Komentarz
  • 9
  • 6
  • 12
Komentarze