28.09.2017

Dzień z warzywem

W tym roku szkolnym, tak jak w ubiegłym, zachęcamy wszystkich uczniów, nauczycieli i pracowników szkoły do jedzenia owoców i warzyw, propagując tym samym zdrowe odżywianie. Raz w miesiącu zadaniem uczniów jest przyniesienie, a potem wspólne zjedzenie wytypowanego owocu lub warzywa.

26 września uczniowie przynieśli do szkoły pachnące pomidorki, które zjedli na śniadanie z kanapkami.

A co wiemy o właściwościach pomidorów?

Za właściwości lecznicze pomidorów odpowiada ich naturalny czerwony barwnik, czyli likopen, który jest najsilniejszym antyutleniaczem. Co ciekawe, nie ginie on w obróbce cieplnej, w miarę upływu czasu. W przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach. Jako przeciwutleniacz likopen opóźnia procesy starzenia, ponieważ neutralizuje wolne rodniki. 
Podobny obraz

Witamina C zawarta w pomidorach wzmacnia naczynia krwionośne i wpływa na lepsze dotlenienie, witaminy A i E nawilżają skórę i działają przeciwzmarszczkowo. Kosmetyki zawierające wyciągi z pomidorów rozjaśniają przebarwienia i łagodzą zmiany trądzikowe.

Znalezione obrazy dla zapytania pomidor

Pomidory regulują także pracę układu pokarmowego dzięki błonnikowi. Jest on również w pestkach, których nie należy usuwać.

Znalezione obrazy dla zapytania pomidor

Właściwości antymiażdżycowe pomidory zawdzięczają zawartemu w nich kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie się w nich trójglicerydów. Poziom cholesterolu obniżają też zawarte w pomidorach pektyny. Korzystnie dla serca działa również likopen.
Znalezione obrazy dla zapytania pomidor
źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/dlaczego-warto-jesc-pomidory-wlasciwosci-lecznicze-pomidorow_41894.html

A oto nasi uczniowie, którzy zjedli pomidory i dostarczyli do organizmu cenne witaminy.

imgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimg

 

Dziękujemy Pani Dyrektor za poczęstowanie nas pysznymi pomidorkami ze swojego ogródka.

img

 

99
Dodaj Komentarz
  • 7
  • 10
  • 6
Komentarze