28.03.2023

Nasi przedsiębiorcy

23 marca br. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu odbył się V Międyszkolny Konkurs Kulinarny „Człowiek jest tym, co je” skierowany do uczniów  szkół podstawowych.

Do rywalizacji przystąpiło łącznie 12 uczniów z sześciu placówek z powiatu kolskiego. Motywem przewodnim konkursu była m.in. promocja polskiej żywności, ekspozycja oraz prawidłowe przechowywanie potraw. Konkurs składał się z dwóch części: teoretycznej oraz praktycznej. Etap teoretyczny obejmował test składający się z 40 pytań jednokrotnego wyboru.
Spośród 6 osób nasze dwie uczennice zakwalifikowały się do etapu praktycznego uzyskując tym samym dużą ilość punktów z testu teoretycznego. Zadanie praktyczne obejmowało wykonanie steka z kaczki z następującymi dodatkami: sos żurawinowy, puure z dyni, kluski z twarogu oraz z ziemniaków, a także karmelizowane jabłka. Każdy uczestnik miał swoje stanowisko pracy, a czas na wykonanie zadania wynosił 90 minut. Po degustacji dań jury wyłoniło zwycięzców.
Liliana oraz Natasza zajęły 4 miejsce otrzymując tym samym nagrody rzeczowe.\
 
imgimg
 
14
Dodaj Komentarz
  • 11
  • 15
  • 19
Komentarze