22.05.2020

Co zrobić z resztkami? Jak nie marnować jedzenia? Część II

Najlepszym sposobem, aby nie marnować jedzenia jest

kupowanie tyle produktów spożywczych i przygotowanie takiej ilości posiłków,ile jesteśmy w stanie zjeść.

img

Jednak większość z nas ma niestety tendencję do robienia zapasów i przyrządzania większych ilości

posiłków, w obawie, że czegoś zabraknie.

Warto mądrze i smacznie zagospodarowywać resztki.

img

Pomysłów na dania z takich resztek (na nasze szczęście) jest dosyć sporo.

Większość to potrawy dość oczywiste i proste do zrobienia.

Zobacz, co można zrobić z ziemniakami, czerstwym chlebem,

dojrzałymi owocami, które zostały Ci w lodówce.

img

Innym powodem marnowania żywności jest jej złe przechowywanie zarówno produktów sypkich jak i świeżych. A więc w dużym skrócie:

owoce i warzywa –większość warzyw i owoców przechowujemy w lodówce, w dolnej szufladzie

wędliny -przechowujemy na środkowej półce w lodówce. Wędliny rozpakowujemy z folii i przekładamy do szczelnie zamykanego szklanego pojemnika

nabiał -typu sery, przechowujemy na środkowej półce lodówki. Jogurty, mleko, kefir ustawiamy na najwyższej półce

jajka -przechowujemy na bocznych drzwiach

dania gotowe -np. zupa, czy obiad, który ugotowaliśmy na kilka dni przechowujemy maks. 2-3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku (lub garnku) na środkowej półce lodówki

produkty sypkie - kasze, mąki, strączki możemy przechowywać w szklanych słoikach lub plastikowych opakowaniach

pieczywo -najlepiej przechowywać w drewnianym chlebaku, w lnianych lub papierowych woreczkach. Nie zaleca się zostawiania bułek, czy chleba w foliowych woreczkach, bo plastik sprzyja tworzeniu się pleśni. Nadmiar pieczywa możemy zamrozić

img

Jeśli macie jakieś swoje „patenty” co zrobić z resztkami

z obiadu lub innego posiłku

napiszcie o tym w komentarzach.

47
Dodaj Komentarz
  • 15
  • 7
  • 2
Komentarze