24.05.2020

Cukier, słodycze i słodkie napoje

Dlaczego ich unikać i czym zastąpić ?

Cukier i słodycze są bardzo kaloryczne, ponieważ – oprócz tego, że  zawierają głównie sacharozę, glukozę czy fruktozę np. w postaci syropu glukozowo-fruktozowego – wiele z nich zawiera tłuszcz (m.in. ciastka, batoniki, wyroby czekoladowe, lody).

Słodycze nie dostarczają cennych witamin i składników mineralnych. Często znajdujący się w słodyczach tłuszcz zawiera niekorzystne dla zdrowia nasycone kwasy tłuszczowe, które sprzyjają chorobom układu krążenia i nowotworom. Istnieją słodycze, które mają tylko słodki smak i dostarczają kalorii, a przez to sprzyjają nadwadze i otyłości, przyczyniając się do rozwoju cukrzycy typu 2 czy miażdżycy. Dodatkowo słodycze i cukier są wrogiem naszych zębów i najpoważniejszym czynnikiem rozwoju próchnicy, dlatego warto ograniczyć dodawanie cukru do potraw i napojów.

Słodycze warto zastąpić owocami lub niesolonymi orzechami i nasionami. Orzechy, zwłaszcza włoskie, migdały, nasiona słonecznika czy dyni zawierają szereg substancji korzystnych dla zdrowia.

                                                                                                                            

imgSłodycze nie powinny zastępować wartościowego posiłku, np. kanapki i owoców na drugie śniadanie. A zamiast słodkiego napoju świetnym rozwiązaniem będzie niegazowana woda mineralna. 

źródło: www.zywnosc.com.pl

37
Dodaj Komentarz
  • 18
  • 7
  • 12
Komentarze