17.05.2020

Budują i regulują

Składnik mineralne i ich znaczenie dla naszego organizmu :)

Składniki mineralne ( sole mineralne) pełnią w organizmie funkcje budulcową i regulującą. Ich niedobór może doprowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie człowieka, m.in. do spadku aktywności fizycznej, zaburzeń snu, skurczów mięśni czy nawet chorób. Składniki mineralne  muszą być dostarczone w odpowiednich ilościach i proporcjach z pożywieniem. Są one tak samo ważne jak witaminy. Często składniki mineralne i witaminy są zawarte w tych samych produktach spożywczych. Warto zadbać o to, aby w każdym ze spożywanych posiłków znalazły się produkty z różnych grup – warzywa, owoce, nabiał, zboża i mięso lub ryby. 

foto: www.pixabay.com 

 

ALFABET SKŁADNIKÓW  MINERALNYCH:

CYNK - ŁADNE WŁOSY I PAZNOKCIE

Dba o zdrowie włosów, skóry i paznokci. Znajduje się w orzechach, marchewce, brukselce, szpinaku, selerze, cebuli.

FOSFOR – LEPSZA WYTRZYMAŁOŚĆ

Wchodzi w skład kości, zębów, wzmacnia wytrzymałość, reguluje prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Znajduje się w brokułach, nasionach słonecznika, orzechach, a także produktach mlecznych.

MAGNEZ – WIĘKSZA ODPORNOŚĆ

Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśni. Jego dobrym źródłem są ziarna zbóż, kasza gryczana, groch, fasola, banany, migdały, orzechy, gorzka czekolada.

POTAS – LEPSZA PAMIĘĆ

Pomaga dostarczać tlen do mózgu. Wspomaga również trawienie. Znajduje się w bananach, morelach, marchewce, ziemniakach, brokułach, brukselce, kapuście, szpinaku, orzechach.

WAPŃ – MOCNE ZĘBY I KOŚCI

To główny budulec kości i zębów. Znajdziesz go w mleku i jego przetworach, np. w kefirze i żółtym serze.

ŻELAZO – DOBRY NASTRÓJ

Jest konieczne do budowy czerwonych krwinek. Najważniejsze źródło żelaza to czerwone mięso, żółtko jaja, fasola, groch, brokuły, szpinak i nasiona dyni.

 

Rozwiąż rebusy i sprawdź, czy znasz te składniki mineralne :)

 

39
Dodaj Komentarz
  • 20
  • 26
  • 4
Komentarze