15.05.2015

Działamy, zarabiamy i oszczędzamy.

Dzisiaj podjęliśmy próbę następnego wyzwania

-pieczenia gofrów dla degustacji i na sprzedaż.

Pomysł zrodził się w klasie VI, a na pomoc  przyszła również  klasa  V.

Najpierw podział na stanowiska pracy i przydział obowiązków, potem robienie ciasta i pieczenie gofrów.

organizacja pracysmażenie

OlaMprodukujegofry.jpgMajaiDominikawakcjipieczenia.jpg

Następnie to już same przyjemności: degustacja i sprzedaż.

GofrysprzedawklII.jpggofry102954.jpg

oddziazerowy.jpg

Gofry rozchodziły się jak świeże bułeczki, zapach na korytarzu szkolnym przyciągał wszystkich a szczególnie maluchów.

sprzedagofrw.jpg

sprzedaż gofrów.jpg

Klasa V i VI solidnie przygotowała się do podjęcia tego działania. Przyniosła wszystko łącznie z gofrownicami. Za to im dziękujemy. Szczególne podziękowania należą się dziewczynom z obu klas, które najbardziej były zaangażowane w prace kulinarne.  Chłopakom  również dziękuję za pomoc przy  pieczeniu gofrów, nadzór nad urządzeniami i za włączenie się do sprzedaży.

Kto chce, może skorzystać z naszego sprawdzonego  przepisu na gofry:

Oto składniki :

3 szklanki mąki, 2 łyżki cukru pudru, opakowanie cukru wanilinowego, 4 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, 14 dag masła roztopionego, lub (zamiennie olej), 250 ml mleka.

Wykonanie: Wszystko dokładnie wymieszać, doprowadzić do gładkiej konsystencji.

Upieczone gofry podawać z cukrem pudrem, dżemem, bitą śmietaną, lub według własnej inwencji twórczej.

Ewa Probola

 

96
Dodaj Komentarz
  • 4
  • 6
  • 9
Komentarze