Oszustwo żywieniowe
Pułapką,w którą na zakupach wpaść może każdy.Producenci jedzenia potrafią stosować triki,które pogarszają jego jakość.Żeby się przed nimi chronić, dobrze wiedzieć:
Co jest najczęściej fałszowane?
➡️Miód
Wzmacniany sacharozą, cukrem trzcinowym, buraczanym, syropem kukurydzianym.Na etykietach może znaleźć się informacja: mieszanka miodów pochodzących z państw UE i spoza UE (głównie z Chin). Są mocno skrystalizowane,wyczuwalny jest w nich cukier.
➡️Soki owocowe
Powstają z koncentratów,mrożonych owoców, mają w składzie cukier, bywają rozcieńczane wodą. Warto sprawdzać, ile procent owoców jest w soku – może się okazać, że zaledwie kilka.
➡️Masło
Powinno być tylko z mleka i produktów mlecznych, zgodnie z polskim prawem mieć co najmniej 82% tłuszczu. Bywa miksem tłuszczowym z dodatkiem olejów roślinnych. Uformowane w osełkę ma sugerować, że jest masłem. To dobre po wyjęciu z lodówki wciąż twarde i trudne do rozsmarowania
➡️Jajka
20% sprzedawanych w sklepie jajek (dane z 2019 roku) miały złe oznakowania – pomijano informację o metodzie chowu klatkowego albo na rysunku sugerowano, że jajka są od szczęśliwych kur, a były od tych z ferm. Ekologiczne jajka różnią się od siebie – kolorem, wielkością, mają mniej intensywne żółtko, a przy smażeniu nie przypalają się zbyt szybko.
➡️Oliwa
Mieszana jest z olejami gorszej jakości lub ma niewłaściwą nazwę. Według włoskiego konsorcjum oliwy Unaprol fałszowanie tego tłuszczu w ciągu ostatniej dekady wzrosło o niemal 90%.
➡️Makaron
Ma obniżoną zawartość jajek i niewymienione w składzie dodatki zmieniające kolor– np. kurkumę.
➡️Ryby mrożone
Zawyżona bywa zawartość glazury, zaniżona samej ryby. W składzie nieujęty MOM (mięso oddzielane mechanicznie) i fosforany.
By nie dać się oszukać, trzeba zwrócić uwagę na certyfikaty produktów:
IP – Integrowana Produkcja
JT – Jakość Tradycja
QMP -Quality Meat Program – system jakości mięsa wołowego
PQS Pork Quality - system akości mięsa wieprzowego
QAFP Quality Assurance for Food Products – system gwarantowanej jakości żywności
*Dane z raportu Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczej
Czytacie etykiety i skład?
Witam serdecznie
blogowych przyjaciół
i
¨ ¨ ¨ ¨ ¨( Zapraszam
¨ ¨ ¨ ) ¨ ) ¨ ( na SKO-wą poranną kawę.
¨ ¨ ¨ ) ¨ ( (¨ )
¨ ¨ ¨( ¨ ~.) ) (
¨[==========]
¨ \ °°°°°°°°°°°°°°/_ _
¨ |…¨…¨…¨…¨… |ˆˆ\*\
¨ | ¨ KAWA¨..... | …'|*|
¨ |…¨…¨…¨…¨… |… /*/
¨¨\°°°°°°°°°°°°°/ ˆ
A my do kawki dokładamy 🍧🍰🥧 i chętnie się z Wami kawki napijemy 🍮
Zapraszam do wzięcia udziału w Ogólnopolskim Konkursie
https://www.szkolneblogi.pl/blogi/jedynka-legnica/ogolnopolski-konkurs-badz-eko-z-sko-starym-rzeczom-daj-drugie-zycie/
Pozdrawiamy serdecznie 😀😘