04.05.2021

Oszustwo żywieniowe

Pułapką,w którą na zakupach wpaść może każdy.Producenci jedzenia potrafią stosować triki,które pogarszają jego jakość.Żeby się przed nimi chronić, dobrze wiedzieć:

Co jest najczęściej fałszowane?

➡️Miód
Wzmacniany sacharozą, cukrem trzcinowym, buraczanym, syropem kukurydzianym.Na etykietach może znaleźć się informacja: mieszanka miodów pochodzących z państw UE i spoza UE (głównie z Chin). Są mocno skrystalizowane,wyczuwalny jest w nich cukier.

➡️Soki owocowe
Powstają z koncentratów,mrożonych owoców, mają w składzie cukier, bywają rozcieńczane wodą. Warto sprawdzać, ile procent owoców jest w soku – może się okazać, że zaledwie kilka.

➡️Masło
Powinno być tylko z mleka i produktów mlecznych, zgodnie z polskim prawem mieć co najmniej 82% tłuszczu. Bywa miksem tłuszczowym z dodatkiem olejów roślinnych. Uformowane w osełkę ma sugerować, że jest masłem. To dobre po wyjęciu z lodówki wciąż twarde i trudne do rozsmarowania

➡️Jajka
20% sprzedawanych w sklepie jajek (dane z 2019 roku) miały złe oznakowania – pomijano informację o metodzie chowu klatkowego albo na rysunku sugerowano, że jajka są od szczęśliwych kur, a były od tych z ferm. Ekologiczne jajka różnią się od siebie – kolorem, wielkością, mają mniej intensywne żółtko, a przy smażeniu nie przypalają się zbyt szybko.

➡️Oliwa
Mieszana jest z olejami gorszej jakości lub ma niewłaściwą nazwę. Według włoskiego konsorcjum oliwy Unaprol fałszowanie tego tłuszczu w ciągu ostatniej dekady wzrosło o niemal 90%.

➡️Makaron
Ma obniżoną zawartość jajek i niewymienione w składzie dodatki zmieniające kolor– np. kurkumę.

➡️Ryby mrożone
Zawyżona bywa zawartość glazury, zaniżona samej ryby. W składzie nieujęty MOM (mięso oddzielane mechanicznie) i fosforany.

By nie dać się oszukać, trzeba zwrócić uwagę na certyfikaty produktów:

IP – Integrowana Produkcja
JT – Jakość Tradycja
QMP -Quality Meat Program – system jakości mięsa wołowego
PQS Pork Quality - system akości mięsa wieprzowego
QAFP Quality Assurance for Food Products – system gwarantowanej jakości żywności

*Dane z raportu Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczej

Czytacie etykiety i skład?

 

img

4
Dodaj Komentarz
  • 1
  • 5
  • 14
Komentarze
  • renols
    renols
    79.186.xxx.xxx
    2021-05-04 08:33 | Temat: :)
    ODPOWIEDZ

    Witam serdecznie
    blogowych przyjaciół
    i
    ¨ ¨ ¨ ¨ ¨( Zapraszam
    ¨ ¨ ¨ ) ¨ ) ¨ ( na SKO-wą poranną kawę.
    ¨ ¨ ¨ ) ¨ ( (¨ )
    ¨ ¨ ¨( ¨ ~.) ) (
    ¨[==========]
    ¨ \ °°°°°°°°°°°°°°/_ _
    ¨ |…¨…¨…¨…¨… |ˆˆ\*\
    ¨ | ¨ KAWA¨..... | …'|*|
    ¨ |…¨…¨…¨…¨… |… /*/
    ¨¨\°°°°°°°°°°°°°/ ˆ

  • skokrzywda
    skokrzywda
    89.64.xxx.xxx
    2021-05-06 18:01 | Temat: 🍮
    ODPOWIEDZ

    A my do kawki dokładamy 🍧🍰🥧 i chętnie się z Wami kawki napijemy 🍮

  • Jedynka-Legnica
    Jedynka-Legnica
    83.26.xxx.xxx
    2021-05-04 07:52 | Temat: SKO
    ODPOWIEDZ

    Zapraszam do wzięcia udziału w Ogólnopolskim Konkursie
    https://www.szkolneblogi.pl/blogi/jedynka-legnica/ogolnopolski-konkurs-badz-eko-z-sko-starym-rzeczom-daj-drugie-zycie/

  • skokrzywda
    skokrzywda
    89.64.xxx.xxx
    2021-05-06 18:02 | Temat: 😘
    ODPOWIEDZ

    Pozdrawiamy serdecznie 😀😘