Czy wiesz, co robią lodówki na środku ulicy?
listopad 2022
Zdarzyło Ci się zobaczyć dużą lodówkę na ulicy i zastanowiło Cię to, czemu ktoś ją tam zostawił? To przestrzeń stworzona po to, by dzielić się jedzeniem, którego z różnych powodów sami nie możemy zjeść.
W Polsce marnuje się rocznie prawie 5 milionów ton jedzenia. Na świecie wyrzuca się około jednej trzeciej żywności, która została wyprodukowana. To mniej więcej tyle, ile potrzeba, aby wykarmić 2 miliardy osób.
Aby ograniczyć marnowanie żywności i jednocześnie zrobić coś dobrego dla środowiska (koniecznie przeczytaj mój wpis na temat zrównoważonych zakupów) powstała idea foodsharingu (od angielskiego słowa foodsharing), czyli dzielenia się jedzeniem.
Pomysł narodził się w Niemczech w 2012 roku. Tam też powstawały pierwsze jadłodzielnie, czyli punkty, gdzie można było zostawić pokarmy, które nadawały się jeszcze do jedzenia i uratować je przed wyrzuceniem. Jadłodzielniami najczęściej są ogólnodostępne lodówki znajdujące się w miejscach publicznych albo szafki, w których można zostawić produkty, które nie muszą być schłodzone.
W tej chwili funkcjonuje w Polsce kilkadziesiąt jadłodzielni w różnych miejscach (w sklepach, w urzędach, na targach, a nawet w akademikach). Co najmniej 40 jadłodzielni działa w samej stolicy. Jedną z nich można znaleźć np. przy Urzędzie Dzielnicy Żoliborz. Oprócz Warszawy można je spotkać m.in. w takich miastach jak: Wrocław, Kraków, Grudziądz, Bydgoszcz, Toruń, Ełk, Szczytno, Zielona Góra, Legnica czy Jastrzębie-Zdrój.
Każda jadłodzielnia działa na swoich zasadach. Niektóre są dostępne codziennie przez całą dobę, inne – w określonych godzinach. Jedna reguła jest wspólna dla wszystkich punktów służących do foodsharingu – każdy może za darmo i anonimowo zostawić tam jedzenie i za darmo oraz anonimowo je stamtąd wziąć.
Pamiętaj jednak, że jedzenie pozostawione w jadłodzielni powinno być bezpieczne dla osoby, która je stamtąd zabierze. Dlatego przygotowałam Ci kilka wskazówek, czego w jadłodzielni nie można zostawiać:
- jedzenia, które przekroczyło termin przydatności do spożycia „należy spożyć do”,
- surowego mięsa,
- produktów otwartych, np. otwartych puszek czy słoików,
- produktów, które mają oznaki zepsucia, np. nieprzyjemny zapach czy pleśń,
- potraw zawierających surowe jaja np. budyń, domowy majonez.
Czy w Twojej miejscowości jest jadłodzielnia? Informacją podziel się ze mną w komentarzu! Jestem bardzo ciekawa Twoich doświadczeń z ideą foodsharingu :)
Lokatka
Fot. pexels.com
❤️pozdrawiamy i głosik zostawiamy ❤️
Pozdrawiamy i życzymy spokojnego wieczoru;)
Dobranoc 🌜🌜🌜
Zmykam spać😴😴
Papatki 🤗😀
。◕‿◕。。◕‿◕。。◕‿◕。
🦄🦄🦄🦄🦄
Zapraszam do blogowania🤗🤗🤗🤗🤗
🐕🐕🐕🐕
🧡🧡🧡🧡🧡
Pozdrawiamy serdecznie i życzymy spokojnego wieczoru :)
Pozdrawiamy w niedzielny wieczór i życzymy spokojnej nocki :)
Dobrego wieczoru i spokojnej nocki:)