20.10.2023
Na zdrowiu nie oszczędzisz
Oszczędzanie zdrowia to nic innego jak dbanie o swój organizm.
- Zmień nawyki żywienia(regularne posiłki, zróżnicowany jadłospis, zdrowe odżywanianie, właściwe nawodnienie)
- Pamiętaj o aktywności fizycznej
- Zadbaj o zdrowy sen( W tym przypadku nie chodzi tylko o higienę snu, ale również relaks w ciągu dnia, odpoczynek, minimalizuje stres...)
- Badaj się regularnie
Jeśli znasz inne sposoby na oszczędzanie zdrowia, koniecznie podziel się nimi w komentarzu.
Uczniowie, którzy napiszą najciekawsze odpowiedzi zostaną nagrodzeni. W komentarzu należy rónież podać: imię, literę nazwiska oraz klasę.
Czekam na Wasze propozycje. Zabawa trwa do 30 października
obrazek:https://www.gify.net
91
78
...._/|_SPOKOJNEJ
....>,"< NOCKI**
__(¯`•♥•´¯)KOLOROWYCH
__ `•.,(¯`•♥•´¯)SNÓW***
_____ `•.,(¯`•♥•´
--(““)--,
.(“..........(o__
..|.................|
..|...........(__/
...\\........../...___POZDRAWIAM_
.../..........\\...\\___/AKTYWNYCH
./......^.....\\/.........\\BLOGOWICZÓW
|.....|....|__|_OOOO_|
|“.....\\_____)____/
.\\............./........%%........@@
...\\........../_.......\\__/.,;;,..(_ _)
....|.....(..__).........\\|/...)_(...\\|/
\\|/(_____)__\\V/_\\\\|//_\\V/_\\\
_________000000000000
Jedz dużo ważyw I owoców
Nie jedz owoców nieznanego pochodzenia np z krzaka
Uprawiaj różne sporty np grać w siatkówkę
Ograniczaj smażonego mięsa
Jedz owoce lub warzywa 🍐🍉🌽
Uprawiaj sport
unikaj wdychania smogu
Kiedy idziesz na spacer np do lasu nie jedz owoców których pochodzenia nie znasz
Uprawiaj sport
Regularnie pij wodę
Zdrowo się odżywiaj
Nie pij spaghetti
Najgorszy błąd mojego życia
Wyjdź na dwór , uprawiaj sport , bądź aktywny, odżywiaj się zdrowo🍇
•*¯¯*•. 🌛.•*¯¯*
Z drzew spadają złote liście,
to już jesień oczywiście.
Przed spaniem zjeść owocowom owsiankę
Przed spaniem zjeść owocowym pwsiankę
Na dobranoc kilka słów ,
życzę Wam bajecznych snów
oraz milutkiego spanka
a po spanku cudownego ranka !
☆ DOBRY* ☆ WIECZÓR
…. .•*.*.*.☆ *☆ ☆
..... DOBRY…....._/|_
...WIECZÓR:)...>,\"<
......_/|_ ....... .(' " " ()
.....>,"< .......("( 'o' , )
............⭐....(")(")(,,)
Serce już drzemie, dusza już śpi,
sen cicho puka, do moich drzwi.
Więc zanim usnę, by znów wstać rano,
wpadam by szepnąć, słowo DOBRANOC.
Oczy się kleją, wyciszam myśli,
niech dzisiaj piękny sen Ci się przyśni.
Zaśnij ,zapomnij o świata wadach,
bo noc już cichym kroczkiem się skrada...
♫==(¯`•❤️•´¯)♫==(¯`•❤️•´¯)♫==
__♫__`•.¸.•´_*♫__*`•.¸.•´_♫_•
,•’``’•,•’``’•,
’•,`’•,*,•’`,•’ Serdecznie
.....`’•,,•’ pozdrawiam
,•’``’•,•’``’•,
’•,`’•,*,•’`,•’ Serdecznie
.....`’•,,•’ pozdrawiam
rozsądne korzystanie z komputera, tableta, tv, telefonu pozwoli utrzymać mózg i oczy w dobrej kondycji
ogranicz jedzenie słodyczy i picie nie zdrowych napojów
Jagoda, widzę, że jesteś aktywna:) BRAWO!
spędzaj dużo czsu na świeżym powietrzu
Zacznij regularnie ćwiczyć
🍎 HOP 🍎
9. Nie pij słodkich napojów i ogranicz soki
Do picia powinna służyć woda i ziołowe herbaty. Słodzone napoje to ogromna dawka cukru i chemicznych dodatków. Soki owocowe też powinny być jedynie dodatkiem. Picie soków i napojów w dużych ilościach sprzyja glikacji czyli przyłączaniu się cząsteczek glukozy do białek, co upośledza ich funkcjonowanie i przyspiesza starzenie organizmu. Odpowiada także za wzrost wagi, podwyższanie poziomu trójglicerydów we krwi i otłuszczanie wątroby.
10. Wybieraj dobry nabiał
Mleko jest bardzo kontrowersyjnym produktem. Oficjalne źródła zalecają wypijanie 2 szklanek mleka dziennie jako głównego źródła wapnia w diecie. Nowe podejście mówi jednak o całkowitym wykluczeniu mleka od krów z przemysłowych hodowli oraz o dużym ograniczeniu nabiału. Mleko i przetwory mleczne zawierają dużo wapnia, jednak niekoniecznie wbudowuje się on w kości. Potwierdzają to nowe analizy, z których wynika m.in., że na obszarach o dużym spożyciu mleka większy odsetek kobiet w wieku pomenopauzalnym cierpi na osteoporozę. Duża zawartość fosforu w nabiale powoduje, że aby zrównoważyć jego ilość we krwi po spożyciu, z kości wypłukiwany jest wapń. Mleko przez wiele osób jest nietolerowane i źle trawione. Powoduje wzdęcia i inne problemy przewodu pokarmowego. Nabiał, najlepiej w postaci ukwaszonej (czyli lepiej strawnej) powinien pojawiać się w diecie nie częściej niż raz dziennie. Najlepiej, gdy pochodzi on od krów wypasanych na łąkach i jest wytwarzany tradycyjnymi metodami. Wtedy też jest dobrym źródłem bakterii probiotycznych.
Zmień nawyki żywieniowe.
🍟😡🥭👍🌭😾🙀😿🥗😻😽😺😸🍔🍿🍪🍫🍩🍭🍬👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿🤬🤬🤬🤬nie jedzcie nie zdrowo
9. Nie pij słodkich napojów i ogranicz soki
Do picia powinna służyć woda i ziołowe herbaty. Słodzone napoje to ogromna dawka cukru i chemicznych dodatków. Soki owocowe też powinny być jedynie dodatkiem. Picie soków i napojów w dużych ilościach sprzyja glikacji czyli przyłączaniu się cząsteczek glukozy do białek, co upośledza ich funkcjonowanie i przyspiesza starzenie organizmu. Odpowiada także za wzrost wagi, podwyższanie poziomu trójglicerydów we krwi i otłuszczanie wątroby.
10. Wybieraj dobry nabiał
Mleko jest bardzo kontrowersyjnym produktem. Oficjalne źródła zalecają wypijanie 2 szklanek mleka dziennie jako głównego źródła wapnia w diecie. Nowe podejście mówi jednak o całkowitym wykluczeniu mleka od krów z przemysłowych hodowli oraz o dużym ograniczeniu nabiału. Mleko i przetwory mleczne zawierają dużo wapnia, jednak niekoniecznie wbudowuje się on w kości. Potwierdzają to nowe analizy, z których wynika m.in., że na obszarach o dużym spożyciu mleka większy odsetek kobiet w wieku pomenopauzalnym cierpi na osteoporozę. Duża zawartość fosforu w nabiale powoduje, że aby zrównoważyć jego ilość we krwi po spożyciu, z kości wypłukiwany jest wapń. Mleko przez wiele osób jest nietolerowane i źle trawione. Powoduje wzdęcia i inne problemy przewodu pokarmowego. Nabiał, najlepiej w postaci ukwaszonej (czyli lepiej strawnej) powinien pojawiać się w diecie nie częściej niż raz dziennie. Najlepiej, gdy pochodzi on od krów wypasanych na łąkach i jest wytwarzany tradycyjnymi metodami. Wtedy też jest dobrym źródłem bakterii probiotycznych.
dobrze do zobaczenia na lekcjach
Cola i pepsi to zły wybór
do dobra odpowiedź +100000000000000000000000000000000 punktów dla Kuby
A to niespodzianka:)
Uważaj na słońce
Cenna informacja!
hmmmm co tu zrobić :(
Nie dosalaj potraw
Dzień dobry
Zrezygnuj ze słodkich napojów
Jedz chude mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych
nie rozumiem
sorki za zły Temat
Słodka capybara
👽😵🧟♂️🧟🧟🧟🧟♂️🧟♂️🧟♂️🧛♀️🧛🧛♂️🦯🍟🍟🍟🍟🍟🍟😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭💀💀💀💀💀💀💀💀💀💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩👿👿👿👿🥭🥗🥭🥗🥝🍋🧀🧀🥰😍😘😇🤩😎🌈🌟⭐️💫🏋️🏋️🏋️👍😽😺😸😻🫶💪
9. Nie pij słodkich napojów i ogranicz soki
Do picia powinna służyć woda i ziołowe herbaty. Słodzone napoje to ogromna dawka cukru i chemicznych dodatków. Soki owocowe też powinny być jedynie dodatkiem. Picie soków i napojów w dużych ilościach sprzyja glikacji czyli przyłączaniu się cząsteczek glukozy do białek, co upośledza ich funkcjonowanie i przyspiesza starzenie organizmu. Odpowiada także za wzrost wagi, podwyższanie poziomu trójglicerydów we krwi i otłuszczanie wątroby.
10. Wybieraj dobry nabiał
Mleko jest bardzo kontrowersyjnym produktem. Oficjalne źródła zalecają wypijanie 2 szklanek mleka dziennie jako głównego źródła wapnia w diecie. Nowe podejście mówi jednak o całkowitym wykluczeniu mleka od krów z przemysłowych hodowli oraz o dużym ograniczeniu nabiału. Mleko i przetwory mleczne zawierają dużo wapnia, jednak niekoniecznie wbudowuje się on w kości. Potwierdzają to nowe analizy, z których wynika m.in., że na obszarach o dużym spożyciu mleka większy odsetek kobiet w wieku pomenopauzalnym cierpi na osteoporozę. Duża zawartość fosforu w nabiale powoduje, że aby zrównoważyć jego ilość we krwi po spożyciu, z kości wypłukiwany jest wapń. Mleko przez wiele osób jest nietolerowane i źle trawione. Powoduje wzdęcia i inne problemy przewodu pokarmowego. Nabiał, najlepiej w postaci ukwaszonej (czyli lepiej strawnej) powinien pojawiać się w diecie nie częściej niż raz dziennie. Najlepiej, gdy pochodzi on od krów wypasanych na łąkach i jest wytwarzany tradycyjnymi metodami. Wtedy też jest dobrym źródłem bakterii probiotycznych.
Pij co najmniej 3-4 szklanki mleka dziennie
Jedz regularnie 5 posiłków, pamiętaj o częstym piciu wody oraz myj zęby po jedzeniu.
9. Nie pij słodkich napojów i ogranicz soki
Do picia powinna służyć woda i ziołowe herbaty. Słodzone napoje to ogromna dawka cukru i chemicznych dodatków. Soki owocowe też powinny być jedynie dodatkiem. Picie soków i napojów w dużych ilościach sprzyja glikacji czyli przyłączaniu się cząsteczek glukozy do białek, co upośledza ich funkcjonowanie i przyspiesza starzenie organizmu. Odpowiada także za wzrost wagi, podwyższanie poziomu trójglicerydów we krwi i otłuszczanie wątroby.
10. Wybieraj dobry nabiał
Mleko jest bardzo kontrowersyjnym produktem. Oficjalne źródła zalecają wypijanie 2 szklanek mleka dziennie jako głównego źródła wapnia w diecie. Nowe podejście mówi jednak o całkowitym wykluczeniu mleka od krów z przemysłowych hodowli oraz o dużym ograniczeniu nabiału. Mleko i przetwory mleczne zawierają dużo wapnia, jednak niekoniecznie wbudowuje się on w kości. Potwierdzają to nowe analizy, z których wynika m.in., że na obszarach o dużym spożyciu mleka większy odsetek kobiet w wieku pomenopauzalnym cierpi na osteoporozę. Duża zawartość fosforu w nabiale powoduje, że aby zrównoważyć jego ilość we krwi po spożyciu, z kości wypłukiwany jest wapń. Mleko przez wiele osób jest nietolerowane i źle trawione. Powoduje wzdęcia i inne problemy przewodu pokarmowego. Nabiał, najlepiej w postaci ukwaszonej (czyli lepiej strawnej) powinien pojawiać się w diecie nie częściej niż raz dziennie. Najlepiej, gdy pochodzi on od krów wypasanych na łąkach i jest wytwarzany tradycyjnymi metodami. Wtedy też jest dobrym źródłem bakterii probiotycznych.
Jedz produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste,
mm
💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚
Powiem krótko.Jedz zdrowo i żyj zdrowo :0 :)))))))
🍫🍦🥮🍩🍿🍘🥟🍯🍟🥙🍕🍖🍗🍔🥓🌭🤢🤢🤢🤢🤬🤬☹️🥥🥦🌽🥔🥖🍳🍞🫑🥑🍍🧅🧄🫒🥕🥬🥝🥝🍒🍑🍅🥒🫒🌶️🍆🥭🥗🧀🍋🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🫠🫠🫠🫠🫠🫠
Jedz różnorodne warzywa i owoce
Wystarczy codziennie dbać o odpowiednią dietę aktywność fizyczną.
9. Nie pij słodkich napojów i ogranicz soki
Do picia powinna służyć woda i ziołowe herbaty. Słodzone napoje to ogromna dawka cukru i chemicznych dodatków. Soki owocowe też powinny być jedynie dodatkiem. Picie soków i napojów w dużych ilościach sprzyja glikacji czyli przyłączaniu się cząsteczek glukozy do białek, co upośledza ich funkcjonowanie i przyspiesza starzenie organizmu. Odpowiada także za wzrost wagi, podwyższanie poziomu trójglicerydów we krwi i otłuszczanie wątroby.
10. Wybieraj dobry nabiał
Mleko jest bardzo kontrowersyjnym produktem. Oficjalne źródła zalecają wypijanie 2 szklanek mleka dziennie jako głównego źródła wapnia w diecie. Nowe podejście mówi jednak o całkowitym wykluczeniu mleka od krów z przemysłowych hodowli oraz o dużym ograniczeniu nabiału. Mleko i przetwory mleczne zawierają dużo wapnia, jednak niekoniecznie wbudowuje się on w kości. Potwierdzają to nowe analizy, z których wynika m.in., że na obszarach o dużym spożyciu mleka większy odsetek kobiet w wieku pomenopauzalnym cierpi na osteoporozę. Duża zawartość fosforu w nabiale powoduje, że aby zrównoważyć jego ilość we krwi po spożyciu, z kości wypłukiwany jest wapń. Mleko przez wiele osób jest nietolerowane i źle trawione. Powoduje wzdęcia i inne problemy przewodu pokarmowego. Nabiał, najlepiej w postaci ukwaszonej (czyli lepiej strawnej) powinien pojawiać się w diecie nie częściej niż raz dziennie. Najlepiej, gdy pochodzi on od krów wypasanych na łąkach i jest wytwarzany tradycyjnymi metodami. Wtedy też jest dobrym źródłem bakterii probiotycznych.
5. Ogranicz spożycie węglowodanów, zwiększ spożycie tłuszczu
Przez dziesięciolecia węglowodany w postaci produktów zbożowych były propagowane jako najważniejszy element zdrowej diety i podstawowe źródło energii. Jednak w dzisiejszych czasach, kiedy mamy mało aktywności fizycznej, dużo siedzimy i niewiele chodzimy, węglowodany w każdym posiłku nie są koniecznością, a wręcz są niepotrzebne. Zapotrzebowanie na węglowodany rośnie wraz ze zwiększającą się aktywnością fizyczną, więc są one wskazane osobom, które ciężko pracują lub dużo trenują. W pozostałych przypadkach wystarczy dodatek węglowodanów w dwóch posiłkach. Ograniczając węglowodany, trzeba zastąpić je innym składnikiem energetycznym czyli tłuszczem. Pamiętajmy, że w głównej mierze nie tyje się od tłuszczów, a od nadmiaru węglowodanów. Zmniejszenie ilości węglowodanów na korzyść zdrowych tłuszczów ogranicza fluktuację insuliny w trakcie dnia, z czego wynika większy poziom energii, większa sytość, brak napadów głodu, ograniczenie podjadania i lepszy skład ciała.
6. Wybieraj dobre węglowodany
Węglowodany nie są „złem wcielonym”, ale nie są też produktem, bez którego dieta traci na wartości. Ważny jest dobór odpowiednich źródeł węglowodanów. Pierwszym celem jest spożywanie produktów pełnoziarnistych, z mąki razowej zamiast z wysokooczyszczonej. Najlepszym wyborem jeśli chodzi o pieczywo jest chleb żytni na zakwasie. Żyto jest dużo mniej zmodyfikowanym zbożem niż pszenica, a zakwas redukuje gluten oraz kwas fitynowy, przez co składniki mineralne z chleba są lepiej przyswajalne. Najbardziej odżywcze kasze to komosa ryżowa (quinoa), amarantus i gryka. Czy trzeba całkowicie rezygnować z glutenu? To zależy od przypadku, jednak z pewnością każdemu można polecić ograniczenie spożycia produktów glutenowych.
7. Nie bój się tłuszczu nasyconego i cholesterolu
To, że cholesterol z diety odpowiada za miażdżycę i choroby serca, jest jednym z największych mitów żywieniowych. Badania naukowe wykazały, że cholesterol w produktach spożywczych w bardzo niewielkim stopniu wpływa na poziom cholesterolu we krwi, a wpływ ten jest nieistotny klinicznie w chorobach układu krążenia. Co to oznacza? Że jajka i podroby są bezpiecznym elementem diety i nie zwiększają ryzyka zawału serca. Nowe analizy pokazują, że tłuszcze zwierzęce (kwasy tłuszczowe nasycone) oraz cholesterol w diecie nie są istotnymi czynnikami ryzyka miażdżycy i zawału, a niski cholesterol bardziej skraca życie niż wysoki! Choroby serca oraz miażdżyca są efektem uszkodzenia śródbłonka naczyń krwionośnych i przewlekłego stanu zapalnego, który może być wywołany szeregiem czynników, m.in. paleniem papierosów, wysokim poziomem cukru we krwi, niewłaściwą proporcją w diecie kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3, niedoborem witamin z grupy B, C, K2 oraz D3.
8. Wyrzuć cukier z diety
Cukier rafinowany pod różnymi postaciami można znaleźć dosłownie wszędzie, nawet w ketchupie i wędlinach. Eliminując cukier, trzeba zrezygnować z produktów, które w składzie mają również syrop glukozowo-fruktozowy, cukier inwertowany, cukier trzcinowy, maltodekstryny, syrop z agawy czy syrop ryżowy. Nadmiar cukru w diecie upośledza białka budujące struktury organizmu, co przekłada się na bardzo liczne stany chorobowe, np. narządu wzroku, nerek, układu nerwowego i demencję starczą. Im więcej cukru, tym większe wahania poziomu glukozy i insuliny we krwi, a co za tym idzie – zwiększone ryzyko chorób metabolicznych i tycia.
Jedz regularnie 5 posiłków
3. Bazuj na warzywach
Warzywa powinny stanowić podstawę każdej zdrowej diety. Są źródłem witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy i błonnika. Ich dobór może być indywidualny w zależności od ewentualnych chorób, jednak generalnie warzywa to najzdrowsza grupa produktów spożywczych. Najlepiej, jeśli będą surowe, ale pieczone, gotowane na parze i w niewielkiej ilości wody również są cennym elementem jadłospisu. Także IŻŻ podkreśla rolę warzyw. Mimo że na jednym piętrze piramidy zdrowego żywienia warzywa i owoce są umieszczone razem, zaleca się, aby warzywa stanowiły ¾ dziennej porcji, a owoce ¼.
4. Jedz owoce w maksymalnie dwóch porcjach dziennie
Owoce najlepiej jeść na jeden posiłek w ciągu dnia. W drugim mogą stanowić dodatek. Dziennie nie powinno być ich więcej niż 200-300 g. Dlaczego? Owoce są źródłem cukrów prostych. Mimo zawartości witamin i błonnika, nie wolno ich jeść zbyt dużo, ponieważ sprzyjają wyrzutom insuliny i wahaniom poziomu glukozy we krwi, a takie stany mają liczne konsekwencje zdrowotne. Owoce, w przeciwieństwie do warzyw, nie są bezkarną przekąską. Ich niekontrolowane podjadanie sprzyja tyciu i odkładaniu się brzusznej tkanki tłuszczowej, a w konsekwencji chorobom metabolicznym.
Aktywność fizyczna to klucz do dobrego życia
Aktywność fizyczna to klucz do dobrego życia
Regularność posiłków sprzyja dowozowi odpowiedniej ilości energii w ciągu dnia, wpływa pozytywnie na samopoczucie, koncentrację oraz utrzymanie odpowiedniej masy ciała. Najlepiej jadać między 3 a 5 posiłków dziennie. Jeśli posiłki są bardziej obfite, wystarczy śniadanie, obiad i kolacja. Gdy preferuje się mniejsze posiłki, należy w ciągu dnia dołożyć 1 lub 2 przekąski. Dla optymalnego zdrowia i szczupłej sylwetki ważne jest, aby nie podjadać, nie zamieniać posiłków na kilkanaście przekąsek dziennie. Sprzyja to przejadaniu się, wybieraniu bezwartościowego jedzenia i odbija się negatywnie na metabolizmie. Optymalne pory posiłków to śniadanie do godziny po przebudzeniu, obiad w środku dnia, w porze największej aktywności i kolacja 2-3 godziny przed snem.
2. Wybieraj produkty jak najmniej przetworzone
Z tym stwierdzeniem zgodzi się każdy dietetyk niezależnie od wyznawanego podejścia. Im wyższy stopień przetworzenia żywności, im dalej od natury, tym gorzej dla zdrowia. Wszelka żywność w proszku, fast food, dania gotowe i produkty z długą listą składników nie powinny pojawiać się w zdrowej diecie. Dodatki do żywności stworzone przez człowieka nie są dokładnie przebadane i nie wiadomo, jakie skutki zdrowotne w długofalowym ujęciu przyniesie ich stosowanie. Mogą one być rozpoznawane przez organizm jako ciało obce i powodować reakcję układu odpornościowego oraz oddziaływać negatywnie na mikroflorę organizmu i stan jelit. Typowa dieta zachodnia odbija się na stanie żołądka, jelit, trzustki i wątroby oraz nerkach, które muszą przefiltrować i wydalić wszelkie chemiczne dodatki. Zdrowa dieta to jadłospis złożony z produktów bliskich naturze, nieprzetworzonych, z krótkim składem i wiadomego pochodzenia.
Aktywność fizyczna to klucz do dobrego życia
Aktywność fizyczna to klucz do dobrego życia
Zdrowe odżywianie w świadomości większości osób to dieta z niską zawartością tłuszczu, bez wieprzowiny, słodyczy i białego pieczywa. Ale czy to wystarczy, żeby być zdrowym i zapobiec chorobom cywilizacyjnym? Oraz przede wszystkim – czy to właściwe podejście? Postęp w dziedzinie nauk o żywieniu dokonuje się bardzo szybko, a nowa wiedza dociera na uczelnie kształcące dietetyków z opóźnieniem co najmniej dekady. Oznacza to, że w praktyce należy być na bieżąco z badaniami naukowymi, poszukiwać samodzielnie i testować, czy nowe wytyczne się sprawdzają. Dużym postępem w oficjalnych zaleceniach jest wykluczenie węglowodanów jako podstawowego składnika zbilansowanej diety i zastąpienie ich warzywami w Piramidzie Zdrowego Żywienia opublikowanej w 2016 roku przez Instytut Żywności i Żywienia. Nadal jednak przecenia się znaczenie cholesterolu w zwiększaniu ryzyka chorób serca, jakby nie zważając na nowe doniesienia naukowe.
Zdrowe odżywianie musi być indywidualne i dla każdego oznaczać coś innego. Inaczej musi odżywiać się osoba z insulinoopornością, a inaczej z chorobami autoimmunologicznymi. Niestety czasem okazuje się, że nawet produkty powszechnie uważane za zdrowe mogą być dla niektórych grup osób szkodliwe. Dlatego tak ważne jest obserwowanie swojego ciała, słuchanie jego reakcji na przyjmowane pokarmy i próba doboru dla siebie diety najlepszej z możliwych, a nie tylko dobrej.
Trzeba szanować o życie
Aby być zdrowym trzeba jeść:Śniadanie ,obiad,kolację
W tym jescze podwieczorkii aby być zdrowym jak to u nas w domu bywa po obiedzie jest siesta czyli czas odpoczynku przez 30 min bez komputera np:czytanie książek pomoc mamie w kuchni
pomoc tacie,posprzątanie w pokoju,po obiedzie.
Wybierz formę aktywności, która najbardziej ci odpowiada.
Bardzo lubię mopsy
Unikaj przetworzonej żywności.
Jedz dużo witamin i witamin
Znajdź czas na ćwiczenia.
Pamiętajmy o witaminach z grupy B, a także o witaminie A, C, D i E.
Skibi zombi goni mnie
Dbaj o zdrowy sen
Zdrowe odżywianie = siła i dużo pracy do nauki
Pamiętaj o codziennej aktywności fizycznej,najlepiej na świeżym powietrzu
Uprawiaj różne rodzaje aktywności fizycznej naprzykład:jazda konno ,pływanie ,piłka nożna , koszykówka
Granie w koszykówkę
Spędzaj dużo czasu na świeżym powietrzu
Pamiętaj o śniadaniu , obiedzie i kolacji
🍎🥦🍓😀 🚫🚫🚫🍔🥙🍕🚫🚫🚫
Pamiętaj o regularnym spożywaniu posiłków i piciu 1,5 litra wody dziennie
Ważne aby sędzać czas na świeszym powietrzu
Piszę to z starej noki
Należy chodzić do szkoły bo bez szkoły to nauka się nie ułoży i SKO zawsze pomoże😀😀
Spożywaj posiłki bogate w witaminy
Naprzykład owoce i warzywa
Pamięcajcie też o ćwiczeniach 💪🤳
I coooo,???
Jak tam moja szkoło,??
Zależy zdrowo się odżywiać wychodzić na spacery
Nie należy zapominać o spędzaniu wolnego czasu na świeżym powietrzu:)