23.05.2019

Owoce i warzywa w szkole -

program unijny dla szkół podstawowych

W roku szkolnym 2018/19 nasza szkoła bierze udział w programie, który ma na celu promowanie wśród dzieci zdrowej diety, bogatej w owoce i warzywa. Głównym celem tego programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie na etapie, na którym kształtują się te nawyki, upowszechnianie zdrowej, zbilansowanej diety, wzrost świadomości społecznej w tym zakresie wśród dzieci i młodzieży.

Produkty zakwalifikowane do dystrybucji w szkołach to świeże: owoce - jabłka, gruszki, truskawki, śliwki warzywa - marchew, rzodkiewka, papryka słodka, ogórek, pomidor, kalarepa oraz soki owocowe, warzywne i owocowo-warzywne. Dostarczane owoce i warzywa są gotowe do bezpośredniego spożycia - czyste, dojrzałe i zdrowe.

W programie przewidziane są również działania towarzyszące. Realizujemy działania o charakterze edukacyjnym, wzbogacajacym wiedzę dzieci na temat owoców i warzyw. Nasi uczniowie znają dokładnie tajemnice warzyw oraz moc owoców. Wiedzą, że podstawową zaletą warzyw jest ich bogactwo witaminowe, szczególnie w witaminy A i C oraz z grupy B, a także w składniki mineralne takie jak: magnez, potas, żelazo, wapń czy mangan. Bez nich nie jest możliwe właściwe funkcjonowanie organizmu, a ich dłuższy niedobór może powodować wiele groźnych chorób. Owoce to również źródło wielu witamin i składników mineralnych, które są niezastąpione w okresie wzrostu organizmu. Dlatego nasi uczniowie bardzo chętnie zjadają otrzymane porcje owoców i warzyw.

imgimgimgimgimg

Smacznego!!!!

1
Dodaj Komentarz
  • 2
  • 10
  • 5
Komentarze