11.02.2021

Tłusty Czwartek i Ostatki

img

W dawnej Polsce "Tłusty Czwartek" był bardzo hucznie obchodzony, znacznie huczniej niż dziś. W końcu była to zapowiedź zbliżającego się końca zapustów, czyli karnawału. Zacznijmy może od menu. Podstawowymi przysmakami kojarzonymi z tym dniem były i są pączki oraz faworki. Te cymesy podawane były na bogatych stołach. Biedota i prosty lud raczył się reczuchami i pampuchami.

 

Pączki i chrusty znane są do dziś i dziś nadal królują tego dnia na stołach. Mało kto pamięta, że tego dnia przyrządzano także inne smakołyki i nie wszystkie na słodko:

  1. Bałabuchy, czyli pszenne bułeczki polane roztopioną słoniną z dodatkiem skwarek.
  2. Okładki z owocami.
  3. Hreczuszki, czyli pierogi z mąki gryczanej z białym serem na słono.
  4. Raczuchy, czyli placki z mąki gryczanej.
  5. Racuchy na słodko.
  6. Plińce, czyli placki ziemniaczane.

img

290
Dodaj Komentarz
  • 8
  • 12
  • 9
Komentarze