14.01.2021

Zasady w kuchni - Ferie z SKO :)

Kochani SKO-wicze Wspólne gotowanie to doskonały sposób na rodzinne spędzenie czasu, który możecie wykorzystać, by lepiej się poznać. Gotowanie to sztuka, ale też bardzo praktyczna umiejętność. Wymaga kreatywności, zdolności łączenia smaków, zapachów i faktur. To harmonia kontrastów. Wspólne przygotowywanie posiłków pobudza kreatywność, ale także pozwala nabyć cennych umiejętności, uczy między innymi zaradności.

 

 

 

Domowe "warsztaty kulinarne"" to dobry moment na wprowadzenie kilku zasad.

1. Przed wspólnym gotowaniem wybierzcie razem menu.

2. Gdy już ustalicie menu, sprawdźcie przepis, zróbcie listę zakupów i razem wybierzcie się do sklepu.

3. Gdy wszystko będzie już gotowe, zabierzcie się do gotowania.  Odmierzcie proporcje według przepisu i przygotujcie poszczególne składniki w miseczkach.

4. W gotowaniu istotne są także higiena i porządek. Umyjcie ręce, załóżcie fartuch. Uporządkujcie stanowisko pracy. Przyprawy tu, składniki do miseczek – tam.

5. Elementem gotowania jest przygotowanie zastawy -  talerze i sztućce. Ułóżcie je na stole. Dobierzcie serwetki.

6. Ponieważ każda nauka musi się kiedyś skończyć, na koniec wspólnie posprzątajcie. Talerze i sztućce zbierzcie ze stołu, pozostałe składniki, których nie wykorzystaliście, schowajcie do lodówki. A jeśli w kuchni jest zmywarka, to świetna okazja, żeby porozmawiać o oszczędzaniu wody.

img

43
Dodaj Komentarz
  • 13
  • 5
  • 0
Komentarze