14.01.2021

Zapraszamy Lokatkę i Hatetepesa na Pizzę :) - Ferie z SKO

Przepis na pizzę! Kto nie lubi pizzy – delikatne ciasto, sos pomidorowy i dowolne dodatki. Okrągła czy kwadratowa, puśćcie wodze fantazji na swoich domowych warsztatach kulinarnych. Pamiętajcie o bezpieczeństwie!! Pizzę można przygotować tylko w obecności i pod kontrolą osoby DOROSŁEJ!

 

 

Składniki ciasta do pizzy:

półtorej szklanki mąki pszennej

pół szklanki ciepłej przegotowanej wody

dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek

3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki cukru

jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)

 

Przygotowanie ciasta:

1. Do dużej miski wsyp mąkę, drożdże, dobrze wymieszaj.

2. Następnie dodaj olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszaj.

3. Stopniowo dolewaj wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrób ciasto aż powstanie jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).

4. Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostaw w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut (im dłużej tym lepiej).

5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj z ciasta spód do pizzy, rozciągając i rozpłaszczając ciasto na boki.

6. Ciasto posmaruj nie za grubo sosem pomidorowym.

7. Posyp serem i rozłóż ulubione dodatki. (Ser można dać pod dodatki lub na nie. Zależy od waszych preferencji. Pokombinujcie i sprawdźcie, jak Wam najlepiej odpowiada).

8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 25 minut w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół.

img

 

Przyjemnej zabawy. Smacznego.

78
Dodaj Komentarz
  • 7
  • 2
  • 4
Komentarze