07.11.2022

Lokatka podpowiada

Nie marnujmy jedzenia

Co robić, aby nie marnować jedzenia? 10 porad dla każdego

Czteroosobowa rodzina wyrzuca tygodniowo prawie 4 kg jedzenia. Do kosza najczęściej trafiają pieczywo, wędliny i owoce.

Czemu tak się dzieje? Najczęściej z powodu przekroczonej daty ważności, zepsucia oraz kupowania zbyt dużej ilości jedzenia. Marnowanie żywności to nie tylko strata pieniędzy wydanych na jej zakup, lecz także wielka strata dla środowiska.img

Wyrzucając produkty spożywcze, marnujemy energię i wodę potrzebną do wytworzenia, transportu i dystrybucji żywności, a także produkujemy więcej odpadów.

Co w takim razie możemy zrobić, aby wyrzucać jak najmniej jedzenia? Przedstawiam rady dla Ciebie i całej rodziny:

  • Róbcie przemyślane zakupy – najlepiej iść do sklepu
    z listą potrzebnych produktów (i się jej trzymać :-)).
  • Sprawdzajcie daty ważności w sklepie, aby wiedzieć, czy warto kupić dany produkt (zastanówcie się, czy zdążycie go zjeść w terminie).
  • Kupujcie mniejsze ilości tych produktów, które najczęściej się marnują.
  • Otwarte produkty przechowujcie w szczelnie zamykanych pojemnikach.
  • Planujcie posiłki.
  • Produkty w lodówce układajcie według daty ważności – im krótszy termin, tym bardziej z przodu :-).
  • Otwarte opakowania trzymajcie w widocznym miejscu w lodówce (nie na końcu), aby było je widać.
  • Starajcie się wykorzystywać jedzenie w całości – jeżeli zostają resztki wędliny, zróbcie zapiekankę lub usmażcie z jajkiem. Z warzyw można zrobić sałatkę.
  • Starajcie się mrozić jedzenie. Jeżeli w danej chwili jest go za dużo, można zjeść np. za tydzień (tylko o nim nie zapomnijcie :-)).
  • Dzielcie się jedzeniem, np. z sąsiadami, rodziną.

Pilnowanie tego, aby nie marnować jedzenia ma same zalety: oszczędność pieniędzy, czasu, zdrowia i środowiska :-)

Co jeszcze można zrobić, aby nie marnować jedzenia? Koniecznie napisz w komentarzu!

Lokatka

6
Dodaj Komentarz
  • 9
  • 7
  • 5
Komentarze