08.10.2014

Realizujemy program "Owoce i warzywa w szkole"

Program „Owoce i warzywa w szkole” jest kontynuacją programu „Owoce w szkole” realizowanego w latach szkolnych 2009/2010 – 2013/2014. Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym.

Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się 2,3 razy w tygodniu świeże owoce i warzywa (przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe) oraz soki. Dzieci otrzymują jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchewkę, słodką paprykę, rzodkiewki, pomidorki i kalarepę oraz soki owocowe i warzywne.

Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.

 

PAMIĘTAJMY! i nie zapominajmy o:


  • porcji warzyw/owoców w każdym posiłku
  • 3-4 porcjach mleka lub jego przetworów dziennie
  • 2 porcjach produktów o wysokiej zawartości białka: chudego mięsa, ryb, jaj

 

 

Owoceiwarzywawszkole.jpg

    0
    Dodaj Komentarz
    • 2
    • 7
    • 9