14.05.2023

Zdrowe odżywianie w klasie VI.

Podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu jest zdrowe odżywianie. Dlatego też uczniowie klasy VI na zajęciach z wychowawcą przygotowali zdrowe i wartościowe kanapki. Przypomnieli sobie, że zdrowe jedzenie to nie tylko wysokiej jakości produkty spożywcze, ale także właściwe zasady spożywania posiłków, przechowywania produktów spożywczych oraz stosowanej obróbki kulinarnej. Zdrowe jedzenie powinno być urozmaicone, a posiłki prawidłowo zbilansowane pod względem zapotrzebowania energetycznego oraz makroskładników (białka, tłuszczy i węglowodanów). Zdrowe odżywianie zakłada wyeliminowanie z diety substancji szkodliwych dla organizmu (alkohol, palenie tytoniu) oraz ograniczenie spożywania słodyczy, ciast, wyrobów cukierniczych. Do zdrowych przekąsek zaliczyć należy owoce, warzywa czy np. ciasteczka owsiane niezawierające cukru. Przypomnieliśmy sobie, że najlepiej jest jadać 3 do 5 posiłków dziennie, pić dużo wody i dbać o aktywność sportową.

imgimgimgimgimgimg

3
Dodaj Komentarz
  • 0
  • 7
  • 1
Komentarze