31.05.2020

Niemarnowanie żywności.

Już wiesz ile ton żywności marnujemy w Polsce.

Aby  zminimalizować marnowanie żywności zastosuj praktyczne zasady:

1.  Planuj menu na  najbliższe dni - śniadanie, obiad, kolacje, co do szkoły czy pracy,......

2. Planuj i szacuj porcje - do sklepu idż z listą zakupów i pełnym żołądkiem.

3. Konserwuj - mrożenie, wekowanie, suszenie,to doskonałe domowe sposoby na ocalenie żywności.

4. Przetwarzaj- resztki jedzenia wykorzystuj do dań jednogarnkowych, zapiekanek czy koktjli......

5. Dziel się - zaproś gości na obiad, podziel się z innymi .

6. Czytaj etykiety - przechowuj jedzenie w warunkach zalecanych przez producenta i pilnuj terminów przydatności do spożycia.

7. Porządkuj - pilnuj terminów przydatności do spożycia, sprawdzaj zawartość kuchennych szafek,lodówki, spiżarni.

 

Może lepiej zapamiętasz graficzne przedstawienie sposobów na niemarnowanie żywności.

img

89
Dodaj Komentarz
  • 10
  • 2
  • 1
Komentarze