25.05.2020
Wiem, co jem – etykieta prawdę Ci powie
Ekipa Chrumasa na temat czytania etykiety:
Pamiętaj, że składniki na etykiecie są wymienione od tego, którego jest najwięcej, do tego, którego jest najmniej w danym produkcie. Wśród informacji żywieniowych najbardziej istotna jest wartość energetyczna produktu: ilość zawartego w nim cukru, tłuszczu, soli. Spożywane w nadmiarze cukier, tłuszcz i sól zwiększają ryzyko wielu chorób, dlatego produkty o dużej zwartości tych składników powinny być ograniczane w codziennym menu.
Każdy produkt spożywczy musi zawierać informacje dotyczące jego trwałości:
- podanie terminu przydatności do spożycia – oznaczony jest określeniem „należy spożyć do”, po czym zamieszczona jest konkretna data wg kolejności: dzień, miesiąc i (niekiedy) rok
- daty minimalnej trwałości – zapisana na opakowaniu, jako „najlepiej spożyć przed”, po czym podany jest dzień, miesiąc i rok, lub „najlepiej spożyć przed końcem”, jeśli podany jest miesiąc i rok.
1
95
I poniedziałek juz prawie za nami, teraz juz będzie z górki.
Gorące pozdrowienia i życzenia miłego tygodnia
przesyła
SKO Mszczonów
ps.
Zagladajcie do nas, bo jak nie Wy to kto :-)