25.05.2020

Wiem, co jem – etykieta prawdę Ci powie

Ekipa Chrumasa na temat czytania etykiety:

Pamiętaj, że składniki na etykiecie są wymienione od tego, którego jest najwięcej, do tego, którego jest najmniej w danym produkcie. Wśród informacji żywieniowych najbardziej istotna jest wartość energetyczna produktu: ilość zawartego w nim cukru, tłuszczu, soli. Spożywane w nadmiarze cukier, tłuszcz i sól zwiększają ryzyko wielu chorób, dlatego produkty o dużej zwartości tych składników powinny być ograniczane w codziennym menu.

Każdy produkt spożywczy musi zawierać informacje dotyczące jego trwałości:

  • podanie terminu przydatności do spożycia – oznaczony jest określeniem „należy spożyć do”, po czym zamieszczona jest konkretna data wg kolejności: dzień, miesiąc i (niekiedy) rok
  • daty minimalnej trwałości – zapisana na opakowaniu, jako „najlepiej spożyć przed”, po czym podany jest dzień, miesiąc i rok, lub „najlepiej spożyć przed końcem”, jeśli podany jest miesiąc i rok.

1
Dodaj Komentarz
  • 9
  • 7
  • 0
Komentarze
  • BasiaSKO
    BasiaSKO
    83.6.xxx.xxx
    2020-05-25 17:09 | Temat: sko
    ODPOWIEDZ

    I poniedziałek juz prawie za nami, teraz juz będzie z górki.
    Gorące pozdrowienia i życzenia miłego tygodnia
    przesyła
    SKO Mszczonów
    ps.
    Zagladajcie do nas, bo jak nie Wy to kto :-)