12.05.2020

Tęcza witamin

Kolor ma znaczenie – wskazuje na różne właściwości zdrowotne.

Warzywa zielone – bogate w korzystne dla zdrowia składniki, zwłaszcza w witaminę C, beta-karoten, foliany, antyoksydanty i składniki mineralne (wapń, potas, żelazo). Mają mało kalorii – składają się w ok. 90% z wody. Może je zjadać na surowo, jak i gotowane, blanszowane, pieczone lub jako dodatek do koktajli i zup.

Warzywa czerwone – mają dużo witaminy C. Składnik, który sprawia, że są czerwone to m.in. likopen – przeciwutleniacz, chroniący przed nowotworami oraz korzystnie działa na układ krwionośny.

Warzywa żółte i pomarańczowe – zawierają beta-karoten (witamina A), potas, które m.in. wpływają na wygląd skóry, włosów, paznokci oraz dbają o dobry wzrok.

Jedz różnorodnie!

0
Dodaj Komentarz
  • 5
  • 7
  • 9