20.05.2020

Smaczny, zdrowy, naturalny, czyli produkt ekologiczny

Ekologiczna produkcja roślin i hodowla zwierząt to taka, którą prowadzi się z największą dbałością o środowisko naturalne. Przy ich produkcji nie stosuje się żadnych nawozów sztucznych, chemicznych środków ochrony roślin czy antybiotyków i hormonów. Produkty rolnictwa ekologicznego nie zawierają syntetycznych aromatów, barwników, konserwantów i polepszaczy. Widniejące na opakowaniach napisy „żywność ekologiczna” lub „zdrowa żywność” nie oznacza, że jest to taki produkt. Producenci i przetwórcy żywności ekologicznej mają obowiązek oznaczenia swoich produktów logo certyfikatu w postaci listka utworzonego z gwiazdek, na zielonym tle (tzw. Eko liść). Takie logo daje gwarancję, że produkt jest ekologiczny.

Produkty ekologiczne są nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze!

Sprawdź skąd się biorą produkty ekologiczne i obejrzyj filmik, który powstał we współpracy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi z Głównym Inspektoratem Sanitarnym: Skąd się biorą produkty ekologiczne

 

0
Dodaj Komentarz
  • 9
  • 1
  • 8