08.05.2020
Sezonowość w kuchni
Sezonowość w kuchni, czyli to, co znajduje się w danym momencie na talerzu, zależy od pory roku.
Większość warzyw i owoców pojawia się w naszych ogrodach w określonym czasie i wtedy są one najsmaczniejsze. Są takie, które możemy przechowywać np. jabłka czy warzywa korzeniowe i cieszyć się nimi dłużej, ale są takie, które najlepiej jeść świeżo zebrane np. rzodkiewka, truskawki – mamy wtedy kilka tygodni, aby się nimi delektować. Mówimy wtedy, że rozpoczął się „sezon na …”
1
63
🌞 Jadą serdecznie pozdrowienia z Białej Panieńskiej 🌞
(▓▓) (▓▓)
(▓▓▓▓▓▓▓▓)
(▓▓▓▓▓▓▓▓)
(▓▓▓▓▓▓▓)
(▓▓▓▓▓)
(▓▓▓▓)
(▓▓) █████████
(▓) ███████████
███████ ███ ███
████ ███ ███
████ ███ ███
████████████████████
█████████████████████
██ (█)(█)(█)█████ (█)(█)(█)█
█(█---------(█)████(█)---------(█)█
_(█______ (█)_____(█_______█)
___(█)(█)(█)_______ (█)(█)(█) Miłego dnia 🌞