09.05.2020

Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży

  • Owoce i warzywa mają supermoce: witaminy i składniki mineralne, które sprawiają, że organizm człowieka poprawnie funkcjonuje. To właśnie owoce i warzywa zajmują większość miejsca na naszym talerzu – przynajmniej połowę tego, co jemy powinny stanowić warzywa!
  • Pełnoziarniste produkty to chleb, makaron, ryż, płatki, kasze, które powstają z ziaren wraz z ich zewnętrzna okrywą, czyli stworzone z całego – pełnego – ziarna. Produkty te są zdrowsze i zazwyczaj są ciemniejsze od tych produktów, które powstają z ziaren oczyszczonych.
  • Mleko i wszystkie produkty, które powstają na jego bazie (jogurt, kefir, sery, maślanka) są ważne w naszej diecie, bo ich głównym składnikiem jest wapń. Dzięki nim mamy zdrowe zęby i kości.
  • Ryby, mięso, nasiona roślin strączkowych (fasola, ciecierzyca, groch, bób, soczewica), a także jaja to źródła białka – substancji, która buduje m.in. nasze mięśnie i tkanki. Osoby, które nie jedzą mięsa nazywamy wegetarianami. Natomiast ci, którzy nie jedzą wszystkich produktów odzwierzęcych to weganie. Dla nich źródłem białka w diecie są głównie nasiona roślin strączkowych i produkty z tych nasion.
  • Orzechy i tłuszcze zajmują mało miejsca w naszej diecie, a ich obecność jest konieczna, aby wchłaniały się w naszym organizmie niektóre witaminy – A, D, E, K. Jednak ilości tłuszczu dodawane do posiłków powinny być niewielkie.

 

0
Dodaj Komentarz
  • 2
  • 17
  • 3