13.05.2020

Mleko i produkty mleczne

Ekipa Chrumasa mówi, że powinniśmy spożywać 3-4 porcje produktów mlecznych dziennie.

Nasz kraj słynie z wielu regionalnych produktów mlecznych, takich jak np. gzik, kefir nadwiślański czy ser zabłocki. Mleko, jogurt, kefir, maślanka są źródłem wapnia, który jest ważny dla prawidłowego rozwoju. Twaróg, czyli biały ser zawiera mniej wapnia, ponieważ ten składnik podczas produkcji jest odsączany wraz z serwatką. Warto jednak włączyć twaróg do naszej diety, jako świetne źródło pełnowartościowego białka. Zwracajmy uwagę na skład produktów mlecznych. Wystarczy, jeśli zawierają mleko i kultury bakterii. Nie powinno znajdować się w nich cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, barwników, zagęstników i innych dodatków technologicznych.

0
Dodaj Komentarz
  • 11
  • 2
  • 5