08.05.2019
Jak nie marnować żywności?
Każdemu z nas zdarzyło się wyrzuć zepsutą żywność z różnych powodów. Podstawą niemarnowania żywności jest umiejętne gospodarowanie i właściwa organizacja. Prawidłowa dbałość o żywność pozwala ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia oraz zmniejszyć straty wartości odżywczej produktów czy potraw. Stosowanie prostych zasad na co dzień ograniczy niemarnowanie żywności:
- Przed wyjściem do sklepu przygotuj listę zakupów – kupisz wówczas tylko to co jest niezbędne.
- Czytaj etykiety – będziesz m. in. wiedział jaki jest skład, termin przydatności do spożycia czy trwałości.
- Utrzymuj porządek w szafkach i lodówce – pamiętaj o zasadzie „pierwsze weszło, pierwsze wyszło"
- Wybierając żywność zwracaj uwagę na jej jakość i sposób przechowywania – niska temperatura ułatwia utrzymanie świeżości, spowalnia wzrost mikroorganizmów i nie zmienia właściwości żywności
2
41
Serdecznie pozdrawiamy i z góry dziękujemy za odwiedziny.
Pozdrawiamy z głosikiem sympatii:)