08.05.2019

Jak nie marnować żywności?

Każdemu z nas zdarzyło się wyrzuć zepsutą żywność z różnych powodów. Podstawą niemarnowania żywności jest umiejętne gospodarowanie i właściwa organizacja. Prawidłowa dbałość o żywność pozwala ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia oraz zmniejszyć straty wartości odżywczej produktów czy potraw. Stosowanie prostych zasad na co dzień ograniczy niemarnowanie żywności:

  • Przed wyjściem do sklepu przygotuj listę zakupów – kupisz wówczas tylko to co jest niezbędne.
  • Czytaj etykiety – będziesz m. in. wiedział jaki jest skład, termin przydatności do spożycia czy trwałości.
  • Utrzymuj porządek w szafkach i lodówce – pamiętaj o zasadzie „pierwsze weszło, pierwsze wyszło"
  • Wybierając żywność zwracaj uwagę na jej jakość i sposób przechowywania – niska temperatura ułatwia utrzymanie świeżości, spowalnia wzrost mikroorganizmów i nie zmienia właściwości żywności
2
Dodaj Komentarz
  • 6
  • 10
  • 17
Komentarze