27.05.2020

Dlaczego warto umieć gotować?

Umiejętność gotowania sprzyja powstawaniu dobrych nawyków żywieniowych oraz pozwala być samodzielnym.

Ekipa Chrumasa podkreśla inne zalety związane z umiejętnością gotowania:

  • sprawiamy radość innym, przyrządzając coś dla swoich bliskich
  • wiemy, co jemy – samodzielnie przygotowując danie z prostych produktów mamy pewność, co ląduje na naszym talerzu
  • oszczędzamy – samodzielnie przyrządzanie jedzenia jest często tańsze od gotowych dań
  • przyrządzamy sobie danie tak, jak lubimy – możemy wybrać te dodatki, posypać takimi ziołami, na które mamy ochotę
  • możemy podróżować – przyrządzając dania z całego świata poznajemy kulturę i tradycje różnych krajów.

Poznajemy nowe smaki i zapachy. Ćwiczymy zmysł dotyku, węchu, smaku i wzroku. Uczymy się planowania, koncentracji i cierpliwości oraz jak zachować porządek. Kuchenne klimaty to doskonałe miejsce na zdobywanie wiedzy:)

 

0
Dodaj Komentarz
  • 10
  • 4
  • 11