19.05.2020

Niemarnowanie to OSZCZĘDZANIE! Jak nie marnować jedzenia.Część I

Na to pytanie odpowiemy, udzielając Ci kilka praktycznych wskazówek.

Pomogą one wykorzystać żywność do końca i ograniczą przy okazji domowe wydatki.

Dowiecie się również, które produkty w Polsce marnują się najczęściej.

img

Niemarnowanie jedzenia to podwójna OSZCZĘDNOŚĆ!

img

Jak czytać oznakowania na opakowaniach?

img

Na opakowaniach produktów możesz się spotkać z dwoma określeniami:

„Należy spożyć do…” lepiej nie jedz, jeśli już jest po dacie. Wskazana data określa termin, po upływie którego produkt spożywczy nie nadaje się do wykorzystania (np. mięso, produkty garmażeryjne, mleko)

„Najlepiej spożyć przed końcem…” jeśli nie widzisz widocznych przeciwwskazań, możesz śmiało zjeść ten produkt (np. świeże owoce i warzywa, sól kuchenna, cukier, ocet, wyroby piekarnicze i cukiernicze)

img

 

img

Oto kilka rad jak nie marnować jedzenia:

1. Nie kupuj spontanicznie i na zapas – do sklepu zawsze idź z listą zakupów.

2. Unikaj planowania lub robienia zakupów, gdy jesteś głodny.

3. Czytaj etykiety produktów, przechujmy je zgodnie z wytycznymi i pilnujmy terminu przydatności do spożycia.

4. Regularnie porządkuj kuchenne szafki i lodówkę.

5. Wykorzystuj produkty do końca – szukaj inspiracji w internecie i prasie lub po prostu eksperymentuj.

6. Pamiętaj, że "najlepiej spożyć przed" i "należy spożyć do" to dwa różne pojęcia.

7. Jeśli zostały Ci resztki z obiadu zastanów się czy można je zamrozić (np. smażone mięso) lub zawekować (np. zupę).

8.  Dziel się! Z potrzebującymi, rodziną czy sąsiadami.

img

59
Dodaj Komentarz
  • 9
  • 6
  • 1
Komentarze