23.01.2018

Zapraszamy do ptasiej stołówki

Zimowy okres, a zwłaszcza silne mrozy, to trudny okres dla ptaków.

Możemy im pomóc przetrwać ten czas poprzez systematyczne dokarmianie.

Uczniowie naszej szkoły o tym pamiętają. Wiedzą też, że źle zorganizowane

dokarmianie może ptakom bardziej zaszkodzić niż mróz i głód.

Oto kilka wskazówek, którymi chętnie się podzielą z blogową rodzinką.

      

Dokarmianie należy rozpoczynać tylko w okresie najcięższych chłodów lub też po pierwszych opadach śniegu, bo dopiero wtedy zdobywanie pożywienia staje się utrudnione. Przez ten cały okres należy regularnie dostarczać im do karmnika pożywienie.

 

Jedzenie dla ptaków można wystawiać w karmnikach – wsypujemy tam najczęściej ziarno. Należy pamiętać, aby konstrukcja takiego karmnika dobrze zabezpieczała karmę przed zwiewaniem przez wiatr lub zalaniem przez deszcz.

 

Pokarm, którym chcemy nakarmić ptaki, musi być świeży. Nieodpowiednia karma, spleśniała, zawierająca sól, może im zaszkodzić. Nie powinniśmy podawać ptakom gotowanych i solonych ziemniaków czy mięsa, spleśniałego pieczywa, zzieleniałej wędliny, mleka. Karmnik to nie śmietnik!

 

Można natomiast podawać, prócz ziaren i mieszanek tłuszczowo-nasiennych, drobne kawałki mięsa (surowego czy gotowanego), świeże kawałki owoców, pestki jabłek, gruszek lub arbuzów, grubodzioby poradzą sobie nawet z pestkami wiśni i czereśni. Możemy też wyłożyć trochę naturalnego, białego sera – kosy, kwiczoły, dzięcioły i sikory zrobią z niego dobry użytek.

 

Dokarmianie powinniśmy zakończyć na początku marca – dokarmianie ptaków owadożernych, np. sikor na początku kwietnia.

 

            

            

 

Pełne karmniki smakołyków,  to jednocześnie spora gromadka

skrzydlatych przyjaciół.

Możemy je wówczas dyskretnie obserwować.

Podglądanie ptaków przy karmniku to pierwsza okazja do spotkania

z nimi i nauczenia się rozpoznawania pospolitych gatunków.

Zachęcamy do pomagania ptakom

oraz do wspólnych obserwacji:))

 

77
Dodaj Komentarz
  • 8
  • 6
  • 15
Komentarze