28.05.2021

Wyborna kuchnia chińska

Maj '21

Chińskie jedzenie jest bardzo aromatyczne, a przy tym zupełnie inne niż w pozostałych rejonach świata. W tej kuchni stosuje się charakterystyczne przyprawy chińskie, jak imbir, pieprz syczuański, ocet ryżowy, a także sosy – ostrygowy, sojowy czy hoisin. Charakteryzuje je słodko-słony, słodko-pikantny, korzenny posmak, z nutą fermentowanych produktów. Do najbardziej znanych dań w Chinach zalicza się: Pieczoną kaczkę, Beijing. Często słyszy się powiedzenie: „Są dwie rzeczy, które należy zrobić w Pekinie. Zjeść pieczoną kaczkę Beijing i zobaczyć Wielki Mur”. Nasi uczniowie zmierzyli się tym razem nie z kaczką, ale z kurczakiem z ryżem i warzywami.
„Pan Matteo wybrał zdjęcie, które przemówiło do Niego emocjami. Zdjęcie syna z Ojcem - przy wspólnym posiłku! Powiedział, że ma nadzieje, że także przy wspólnym jego przygotowywaniu. Razem przygotowywane jedzenie, a potem jego celebracja to zawsze czas, w którym można porozmawiać, spędzić wspólnie czas. Pielęgnujemy takie chwile”.
Tym razem po raz kolejny kucharzem miesiąca został Patryk z klasy drugiej. W związku z tym, że Patryk ma już fartuch Mistrza Matteo, postanowił oddać fartuch koledze z klasy pierwszej Kacperkowi, który bardzo aktywnie i systematycznie uczestniczy w naszej innowacji „Poznaję świat od kuchni”.img
2
Dodaj Komentarz
  • 6
  • 12
  • 19
Komentarze