29.05.2021

Śniadanie to pyszna sprawa

Maj '21

Poranne konsumowanie to najważniejszy posiłek dnia w Polsce; najczęściej jest to wypasiona kanapka.  Panie Małgorzata Augustyniak, nauczycielka Szkoły Podstawowej i Andżelika Przysiężna z Biblioteki Filialnej w Lesznie Górnym w kilku zajęciach majowych 2021 roku skutecznie przekonywały dzieci, które uczęszczają do świetlicy szkolnej o konieczności zjedzenia o poranku „przysłowiowej” kromki chleba. W naszej szkole są młodzi ludzie, które przybyli do nas z różnych części Europy, dlatego temat o śniadaniu pysznie przekroczył granice Polski. W Niemczech na pierszy posiłek zjadają różnego rodzaju chleb, bułeczki, dżem, konfitury popijając kawą lub herbatą. Oni zajadają również parówki z musztardą z rozmaitymi gatunkami chleba. Włosi preferują słodkie śniadania i po obfitej oraz długiej kolacji bardzo często rozkoszują się rogalikiem cornetto i mocną kawą. Dla włoskich dzieci odpowiedni jest słodki sok owocowy. Białorusini lubią na przykład sasznię z twarogiem. W Turcji natomiast doskonale smakuje ramazan pidesi; to ich lokalne, pyszne pieczywo. Na Ukrainie zajadają się mamałygą. Co prawda ta potrawa wywodzi się z Rumunii, ale jest bardzo powszechna w krajach Europy Wschodniej. Uczniowie po burzliwym i ociekającym ślinką temacie zgodnie stwierdzili, że zdrowe jedzenie to także atrakcyjnie wyglądająca strawa. 

imgimg

 

3
Dodaj Komentarz
  • 6
  • 14
  • 15
Komentarze