14.06.2021

Poznaję Świat od kuchni

Czerwiec '21

Ostatnim zadaniem kulinarnym w ramach innowacji „Poznaję świat od kuchni” były ruskie pierogi. Pierogi ruskie, pierogi galicyjskie – popularny w Polsce i na Ukrainie rodzaj pierogów, których nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej. Nie należy jej mylić, jak to często jest robione, z Rosją, gdzie ten typ pierogów nie jest zbyt dobrze znany, ponieważ były bardzo popularne wśród Polaków mieszkających na terenach Rusi. Dopiero po II wojnie światowej - i utracie Lwowa - pierogi polskie stały się ruskimi. W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682.
Ostatnim, wytypowanym przez naszego mistrza pana #MatteoBrunetti , kucharzem miesiąca został Kacper z klasy pierwszej.
Jak się dowiedzieliśmy „pan Matteo ma starszego brata Marco - przez całe dzieciństwo to był duet doskonały - do brojenia i do wspólnych sportowych wyzwań. Nierozłączni i mocno ze sobą związani”, dlatego zdjęcie Kacperka z braciszkiem, wykonujących pierogi ujęło pana Matteo.
Dziękujemy i gratulujemy wszystkim uczestnikom innowacji.
 
imgimg
3
Dodaj Komentarz
  • 15
  • 8
  • 0
Komentarze