15.02.2021

Tłusty Czwartek

 

 

Święto, znane także, jako zapusty, wywodzi się z tradycji chrześcijańskiej i obchodzone jest w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Według tradycji, właśnie tego dnia, wyjątkowo dozwolone jest objadanie się. Tłusty Czwartek jest symbolicznym końcem karnawału i ostatnią okazją, żeby pofolgować łakomstwu przed 40-dniowym okresem wstrzemięźliwości poprzedzającym święta Wielkiej Nocy.

Zgodnie z wielowiekową tradycją, na polskich stołach w Tłusty Czwartek królują pączki. Dawniej robiono je z ciasta chlebowego i nadziewano boczkiem, słoniną albo mięsem. Później przepis zmodyfikowano i pączki nadziewane mięsem zastąpiono regionalnym chrustem, faworkami i pączki z ciasta drożdżowego, nadziewanymi w zależności od upodobania i regionu (najczęściej nadzieniem różanym, lub owocowym).

Zwyczaj jedzenia pączków w Tłusty Czwartek zadomowił się w Polsce w XVII wieku.

Zgodnie z tradycją, w dniu dzisiejszym każdy uczeń w szkole zajadał się smakowitym pączkiem.

https://cloud6h.edupage.org/cloud?z%3A74RafG4nBHbtvqNtJjoY2rVmbAQPVEIk1R2YPevzTAUEkhYhAmi8oFfOwLsqzPj9

https://cloud6h.edupage.org/cloud?z%3A77emlnxZZ6CGfzC4Gt2hAbTfVwZl1W%2BkSq1zH%2BbIWOtTEQqmxbdwMmGz14a5Brcf

https://cloud2h.edupage.org/cloud?z%3AKNH92M6r4zwPVX1S%2B2%2FxlwafqfP55tve1mZsTvplylcezOXJUD0lXepS8hjPUAh5

 

1
Dodaj Komentarz
  • 0
  • 12
  • 16
Komentarze