Tłusty Czwartek
Święto, znane także, jako zapusty, wywodzi się z tradycji chrześcijańskiej i obchodzone jest w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Według tradycji, właśnie tego dnia, wyjątkowo dozwolone jest objadanie się. Tłusty Czwartek jest symbolicznym końcem karnawału i ostatnią okazją, żeby pofolgować łakomstwu przed 40-dniowym okresem wstrzemięźliwości poprzedzającym święta Wielkiej Nocy.
Zgodnie z wielowiekową tradycją, na polskich stołach w Tłusty Czwartek królują pączki. Dawniej robiono je z ciasta chlebowego i nadziewano boczkiem, słoniną albo mięsem. Później przepis zmodyfikowano i pączki nadziewane mięsem zastąpiono regionalnym chrustem, faworkami i pączki z ciasta drożdżowego, nadziewanymi w zależności od upodobania i regionu (najczęściej nadzieniem różanym, lub owocowym).
Zwyczaj jedzenia pączków w Tłusty Czwartek zadomowił się w Polsce w XVII wieku.
Zgodnie z tradycją, w dniu dzisiejszym każdy uczeń w szkole zajadał się smakowitym pączkiem.
Pączki są pyszne.