09.04.2015

ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA

Uczniowie wszystkich klasa wspólnie przygotowali i zjedli najważniejszy posiłek dnia -śniadanie.Dzieciaki miały frajdę nie tylko z dzielenia się z innymi, ale także spróbowania nowych smaków, dowiedzenia się, co lubią na śniadanie inne dzieci i dlaczego właściwie śniadanie jest takie ważne.


 

Światowy Dzień Zdrowia, akcentuje potrzebę poprawy systemów bezpieczeństwa żywności „od pola do talerza”.

7 kwietnia obchodzony był Światowy Dzień Zdrowia. Każdego roku WHO wybiera jako temat przewodni inny obszar priorytetowy ważny z punktu widzenia zdrowia publicznego – w tym roku jest to Bezpieczeństwo Żywności wolnej od szkodliwych substancji chemicznych, konserwantów, bakterii, wirusów i pasożytów.
WHO opracowała 5 kluczy do bezpiecznej żywności, czyli zestaw praktycznych zaleceń dotyczących przygotowywania i przechowywania żywności:
Klucz 1: Utrzymuj czystość
Klucz 2: Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
Klucz 3: Gotuj dokładnie
Klucz 4: Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
Klucz 5: Używaj bezpiecznej wody i żywności

WSPÓLNE ŚNIADANIE BYŁO SUPER.

 

 

 

 

 

 

 

 

38
Dodaj Komentarz
  • 1
  • 22
  • 19
Komentarze