09.02.2013
MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ PIZZY
W sobotę, 9 lutego możemy bezkarnie objadać się pizzą, gdyż właśnie tego dnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy.
W sobotę, 9 lutego możemy bezkarnie objadać się pizzą, gdyż właśnie tego dnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Ten najbardziej znany włoski przysmak, cieszy się niesłabnącym uznaniem zarówno wśród profesjonalnych znawców kuchni, jak i amatorów dobrego jedzenia. Zrezygnujmy z zakupu gotowej pizzy, skorzystajmy z okazji i nauczmy się przyrządzać najsłynniejszy placek świata w domu. Oto kilka wskazówek, które pomogą ci przygotować najsmaczniejszą domową pizzę.
Jak powstała pizza?
Pierwsze pojawiły się już w starożytnym Egipcie, gdzie występowała w kształcie płaskiego, okrągłego chleba. Z kolei w Grecji znana była w postaci chlebka smarowanego oliwą i czosnkiem, posypywanego ziołami. Następnie w tej formie trafiła do Neapolu, gdzie dodano do niej pomidory, które z biegiem czasu stały się jej nieodłącznym elementem. W zbliżonym do współczesnego kształcie, pizza pojawiła się w 1889 roku, kiedy to do Neapolu przybyła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem. Wówczas to piekarz Raffaele Esposito przygotował na cześć królewskiej pary pizzę w kolorach symbolizujących włoską flagę: zielona bazylia, biały ser mozzarella, czerwone pomidory. Tak powstała najpopularniejsza na świecie pizza – Margherita, która swą nazwę wzięła właśnie od imienia królowej. Do Polski danie trafiło w XVI w. pojawiając się na dworze Zygmunta Starego podczas jego zaślubin z Boną Sforzą, jako jeden z posiłków.Jak powstała pizza?
Pierwsze pojawiły się już w starożytnym Egipcie, gdzie występowała w kształcie płaskiego, okrągłego chleba. Z kolei w Grecji znana była w postaci chlebka smarowanego oliwą i czosnkiem, posypywanego ziołami. Następnie w tej formie trafiła do Neapolu, gdzie dodano do niej pomidory, które z biegiem czasu stały się jej nieodłącznym elementem. W zbliżonym do współczesnego kształcie, pizza pojawiła się w 1889 roku, kiedy to do Neapolu przybyła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem. Wówczas to piekarz Raffaele Esposito przygotował na cześć królewskiej pary pizzę w kolorach symbolizujących włoską flagę: zielona bazylia, biały ser mozzarella, czerwone pomidory. Tak powstała najpopularniejsza na świecie pizza – Margherita, która swą nazwę wzięła właśnie od imienia królowej. Do Polski danie trafiło w XVI w. pojawiając się na dworze Zygmunta Starego podczas jego zaślubin z Boną Sforzą, jako jeden z posiłków.
4
1023
Przegapiłam MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ PIZZY!!!!!!!!!!!!!!!!!
ŻAAAAAAAAAAAAAAAALLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Przegapiłam MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ PIZZY!!!!!!!!!!!!!!!!!
ŻAAAAAAAAAAAAAAAALLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ja tez
Lubię pizzę.