09.11.2021

Ja nie marnuje, a Ty?

Sposoby na niemarnowanie żywności.

Na świecie co roku marnuje się 1,3 miliarda ton jedzenia, czyli 30% tego, co zostaje wyprodukowane.

Ile to jest? W Polsce mieszka nieco ponad 38 milionów osób. Gdyby podzielić między nie całą żywność, którą marnujemy na świecie w ciągu roku, na jednego mieszkańca Polski przypadłyby dodatkowe około 34 tony żywności. Dla porównania: to mniej więcej tyle, ile łącznie waży 6 dorosłych samców słoni afrykańskich – największych żyjących zwierząt lądowych.img

Żywność zanim trafi na nasze talerze musi przejść długą drogę. Na przykład, aby upiec chleb najpierw trzeba posiać zboże, później przerobić je na mąkę. Następnie mąka transportowana jest do piekarni, w której wypiekany jest chleb, który na samym końcu trzeba zawieźć do sklepu.

Niestety podczas procesu wytwarzania i transportowania żywności nasze środowisko ulega zanieczyszczeniu np. z powodu odpadów, zużywania  wody oraz energii, a to przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych. Dlatego tak ważne jest, aby nie marnować żywności.

Co możesz zrobić, aby nie marnować jedzenia? Skorzystaj z moich rad :-)

  •     Planuj posiłki
  •     Idąc na zakupy rób listę produktów, które trzeba kupić, notuj dokładnie czego i ile potrzebujesz
  •     Przechowuj jedzenie zgodnie z zaleceniami producenta
  •     Przetwarzaj jedzenie: gotuj, rób przetwory
  •     Zamrażaj, aby dłużej zachować świeżość
  •     Sprawdzaj termin przydatności do spożycia kupowanych produktów

 

Dzięki moim radom zadbasz o:

  •     środowisko – kupisz dokładnie tyle ile zjesz, dzięki czemu do środowiska nie przedostaną się kolejne odpady
  •     zdrowie – na Twoim talerzu zagoszczą dobrze zaplanowane posiłki
  •     finanse – nie wydasz pieniędzy na żywność, której nie zjesz


 Co jeszcze można zrobić, aby nie marnować jedzenia? Podziel się swoim pomysłem w komentarzu pod moim wpisem.

Lokatka

1
Dodaj Komentarz
  • 1
  • 6
  • 7
Komentarze