CZWARTEK niekoniecznie tłusty
Niekoniecznie tłusty
Dawniej w tłusty czwartek zajadano się pączkami nadziewanymi słoniną lub boczkiem. Obecnie przyjęło się, że jemy pączki na słodko. Ten popularny wypiek zawiera jednak dużo cukru oraz tłuszczu. Dlatego proponuję Ci pyszny i zdrowy zamiennik – pieczone jabłka.
Sposób przygotowania:
-
Wydrążyć z jabłek gniazda nasienne
-
Posypać cynamonem
-
Do środka włożyć farsz: owoce albo konfiturę, orzechy
-
Polać miodem
-
Jabłka położyć w naczyniu żaroodpornym albo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
-
Piec w piekarniku w 180 stopniach C przez 15-30 min
Jabłka zawierają witaminy (C, A, E, D, K), witaminy z grupy B, beta-karoten, minerały (wapń, żelazo, magnez, sód, potas fosfor, cynk), a także dużą ilość błonnika roślinnego. Wszystkie te składniki pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Pamiętaj o tym i jedz jabłka jak najczęściej :)
***
Dodatkowo dziękuję Zespołowi Szkolno-Przedszkolnemu w Orzyszu za kartkę z okazji 100-lecia istnienia PKO Banku Polskiego :)
Pozdrawiam
Lokatka
Lubię pączki.