30.03.2017

31 MARCA TO ŚWIATOWY DZIEŃ BUDYNIU

Budyń też ma swoje święto

Podobny obraz

 

Ma wiele smaków - spośród nich waniliowy, śmietankowy i czekoladowy są najpopularniejszymi. Jednak producenci starają się, żebyśmy mieli w czym wybierać, nie raz zaskakując nas swymi pomysłami. Natomiast przygotowując go samodzielnie mamy wręcz nieograniczone możliwości - możemy do niego dodać co tylko przyjdzie nam do głowy, np. bakalie, cykatę, suszone banany, bitą śmietanę czy sos czekoladowy.

Budyń - to o nim mowa, dziś, 31 marca, jest jego dzień. Z pewnością ucieszy to wszystkich jego miłośników, tych małych i tych całkiem dużych. Skoro to święto, choć należące raczej to nietypowych, świętujmy je z pucharkiem budyniu w dłoni.

Jak przygotować budyń?

Zamiast biec do sklepu po budyń w torebce, można w prosty sposób przygotować go samodzielnie. Podstawą są 3 główne składniki - mleko, ziemniaczana (albo mąka pszenna i ziemniaczana) oraz cukier. Jednak taki budyń będzie nieco "bez smaku", potrzebne więc będą dodatki, np. wanilia, mus owocowy, karmel czy kakao.

Mleko trzeba zagotować, mąkę wymieszać bardzo dokładnie z niewielką ilością mleka, a następnie wlać do garnka z mlekiem gotującym się. Wystarczy już tylko wsypać dodatki i doprowadzić do wrzenia. Koniecznie trzeba pamiętać o mieszaniu - w budyniu bardzo łatwo robią cię niesmaczne grudki. Przestudzony deser podzielmy na porcje i udekorujmy - bitą śmietaną, sosem owocowym lub czekoladowym, posiekanymi migdałami, wiórkami kokosowymi czy innymi dodatkami.

14
Dodaj Komentarz
  • 17
  • 3
  • 11
Komentarze