29.05.2019

O marnowaniu żywności

29.05.2019r.

O marnowaniu żywności

Jak podaje przewodnik dla dzieci i rodziców ,,Apetyt na zdrowie" na świecie co roku marnuje się 1,3 miliarda ton jedzenia, czyli 30% tego, co zostaje wyprodukowane. W krajach Unii Eurpejskiej wyrzuca się średnio 20 - 30% kupowanego jedzenia. W Polsce marnuje się rocznie ponad 9 milionów ton żywności. 

A jak jest w naszych domach? Uczniowie klasy szóstej przeprowadzili wywiad.

Pierwsze zadane pytanie brzmiało: Czy w naszych domach marnujemy żywność, jeśli tak, to jaką?

Otrzymane odpowiedzi pozwoliły wysunąć następujące stwierdzenie: Rzadko zdarza się, że w naszych domach dochodzi do marnowania żywności, najczęściej dotyczy to ziemniaków, owoców, warzyw a najrzadziej wędlin.

Polacy, jak podaje przewodnik najczęściej wyrzucają pieczywo, owoce, warzywa i wędliny. 

Drugie zadane pytanie: Co robimy, aby w naszych domach nie dochodziło do marnowania żywności?

Z otrzymanych odpowiedzi wynika, że rodziny naszej miejscowości robią wiele w tym kierunku.

Oto rady warte naśladowania:

- robić listę zakupów i kupować tylko to, co się na niej zapisało,

- nie kupować na zapas,

- kupione w nadmiarze produkty lub pozostałe z posiłu dzielić na części i zamrażać,

- dokładnie planować posiłki,

- prawidłowo przechowywać produkty spożywcze,

- sprawdzać daty ważności kupowanych i przechowywanych towarów,

- właściwie porcjować jedzenia,

- nadwyżkę z danego posiłku wykorzystać do zrobienia kolejnego,

- resztki z posiłków przeznaczyć do karmienia zwierząt hodowlanych,

- raczej gotować mniej niż więcej, bo zawsze można coś dorobić, jeśli będzie za mało.

Jeśli macie inne ciekawe sposoby na niemarnowanie żywności, napiszcie w komentarzach.

 

 

17
Dodaj Komentarz
  • 5
  • 10
  • 2
Komentarze