13.01.2019

"Ekspedycja smaku" w Tesco w Tarnowie

09 stycznia 2019 r. uczniowie klasy II uczestniczyli w „Ekspedycji smaków” w ramach programu edukacyjnego Tesco „Od uprawy do potrawy”, która miała miejsce w sklepie Tesco w Tarnowie. Program ma na celu min. promowanie zdrowego odżywiania bez marnowania żywności. Podczas tej ciekawej wyprawy zorganizowanej w formie warsztatów uczniowie poznali nowe smaki, odkryli różnorodność zdrowych produktów, dowiedzieli się w jaki sposób wykorzystywać i przechowywać żywność, aby jej nie marnować. Zdobyli wiedzę o pochodzeniu niektórych produktów i ich sezonowości (warzywa i owoce) oraz o umiejętności czytania etykiet i wybierania żywności jak najmniej przetworzonej. Nowym kulinarnym doświadczeniem i propozycją zdrowego posiłku było przygotowanie sałatki z dotąd nieznanych składników ( roszponki, kaki) oraz przygotowanie zdrowego śniadania na bazie naturalnego jogurtu ze smacznymi dodatkami, min. z płatkami żytnimi, kokosowymi, bananami, mandarynkami czy żurawiną.

img

img

imgimgimgimgimg

3
Dodaj Komentarz
  • 29
  • 24
  • 14
Komentarze