05.10.2012

PIERWSZE "ZBIORY" MAKULATURY...

Wczoraj przekazaliśmy do punktu skupu około 170 kg makulatury.

P011012_0854.jpgP011012_0855.jpg

P011012_085401.jpg

P031012_1136.jpg

P031012_113702.jpg

P031012_113701.jpg

Dlaczego należy zbierać makulaturę?

Aby wyprodukować jedną tonę papieru należy ściąć 17 drzew.

makulatura.JPG

Jeden Polak zużywa rocznie ponad 60 kg papieru, do recyklingu przekazuje średnio ok. 22 kg makulatury. Reszta trafia na wysypisko. Ale czy tak musi być? Makulatura to bardzo cenny surowiec wtórny. Papier to włókna celulozowe, które są wyjątkowo mocne. Dzięki temu można je wykorzystywać, aż siedmiokrotnie jako nowy surowiec do produkcji papieru. Powtórne wykorzystanie makulatury to nie tylko ratunek dla drzew, ale i oszczędność energii oraz wody.

    *Do produkcji nowego papieru zużywa się o 35% mniej energii, jeżeli zamiast surowca drzewnego wykorzystuje się makulaturę.

    *Powtórne wykorzystanie 1 tony papieru pozwala zaoszczędzić aż 1476 litrów ropy, 26500 litrów wody i 4200 kWh energii (czyli tyle, ile jest potrzebne do ogrzania przeciętnego mieszkania przez pół roku).

    *Produkcja papieru z makulatury to oszczędność energii o 75%, zmniejszenie zanieczyszczenia powietrza o 74% oraz ścieków przemysłowych o 35%.

    *Odpady papierowe rozkładają się bardzo powoli np. chusteczki higieniczne rozkładają się po 3 miesiącach, bilety autobusowe po 3 - 4 miesiącach, natomiast gazety aż po 3-12 miesiącach.

    makulatura2.png

Co się stanie z zebraną makulaturą?

Zebrana makulatura przewożona jest z punktów skupu do zakładów papierniczych, gdzie zostaje poddana kontroli jakościowej. Następnie zostaje oczyszczona, posortowana według gatunków, zbelowana, a następnie przewieziona do fabryk papieru lub tektury. W fabryce bele rozpuszcza się w rozwłókniaczu makulatury w kadzi, w której pod wpływem wirującej wody papier dzieli się na włókna. Włókna przenoszone są na sito o drobnych oczkach, gdzie odcieka woda, a następnie prasowane i przerabiane na papier w maszynie papierniczej.

Obraz2.jpg

    0
    Dodaj Komentarz
    • 9
    • 18
    • 16