Wybieraj to, co zdrowe
Zanim kupisz - przeczytaj etykietę
Dużo ważniejsze od rysunków umieszczonych na opakowaniu są informacje dotyczące składników zawartych w żywności. Najważniejsze elementy znajdujące się na etykiecie to: nazwa produktu i lista składników w tzw. malejącej kolejności. To znaczy, że na pierwszym miejscu znajduje się składnik, którego jest najwięcej w produkcie. Dalsze informacje umieszczone na etykiecie to: data przydatności do spożycia, sposób przechowywania, waga, adres producenta. Na wielu produktach podawana jest również wartość odżywcza i energetyczna produktu. Przed zakupem żywności warto przeczytać etykiety i wybierać produkty zdrowe, bez tak zwanych E-dodatków, czyli sztucznych barwników, konserwantów czy wzmacniaczy smaku i zapachu, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Zdarza się, że producenci, zamiast symboli E, wymieniają całe nazwy substancji konserwujących.
Na etykietach mogą być użyte dwa sformułowania: „należy spożyć do...” lub „najlepiej spożyć przed...”. Jeżeli występuje zwrot ,,najlepiej spożyć przed...”, oznacza to, że do tej daty produkt zachowuje swoje właściwości, o ile jest odpowiednio przechowywany. Po upływie tego terminu produkt nadal jest zdatny do spożycia, jednak producent nie daje już gwarancji co do zachowania jego właściwości. Gdy kupisz produkt z oznaczeniem „najlepiej spożyć do...”, musisz pamiętać, że po tej dacie może on nie nadawać się do jedzenia.
Dodatkowo z etykiety dowiesz się, jaki procent normy dziennej dla poszczególnych składników zawiera porcja danego produktu. To tzw. referencyjne wartości spożycia (RWS), czyli typowe ilości składników odżywczych, a także energii, które powinny być dostarczone do organizmu przeciętnej zdrowej osoby w ciągu doby.
Przykładowo, odczytując informacje z powyższej etykiety, wiemy, że porcja produktu o wadze 25 g zawiera 140 kilokalorii, co stanowi 7% RWS. Teoretycznie więc mamy „w zapasie” jeszcze 93% „wolnej” energii do znalezienia w innych produktach w danym dniu. Dobierając produkty w swojej codziennej diecie, należy pamiętać, że wartości RWS dla cukrów, tłuszczu, soli, kwasów tłuszczowych nasyconych należy traktować jako wskazówkę „nie więcej niż”, a nie jako wartość zalecaną, np. spożycie w ciągu dnia 50% dziennej porcji cukru nie oznacza, że musimy uzupełnić jego spożycie do 100%. Z drugiej strony w przypadku białka czy witaminy C warto poszukać produktów, które uzupełnią poziom spożycia tych składników w ciągu dnia do wartości zalecanej, czyli RWS.
Czytając etykietę znajdziesz także informacje, jak właściwie postąpić z opakowaniem po kupionym produkcie.
Źródło: Apetyt na zdrowie - czyli o zasadach prawidłowego odżywiania, świadomym kupowaniu
i niemarnowaniu żywności. Przewodnik dla dzieci i rodziców.
9. dla WAS od nas.
W czwartek Was odwiedzamy i serdecznie pozdrawiamy;-)
👍Klikam i pozdrawiam 👍
😘Miłego dnia 🤗
🤗Cieplutko pozdrawiam 🤗
══════╗
║▓▓▓▓▓▓║
╚╗▓╔╗▓▓║
▓║▓╚╝▓▓║
▓║▓▓▓▓▓║
▓║▓╔═══╝
▓║▓║•♥`ڿڰۣڿ`
▓║▓║ozdrawiamy serdecznie:)
╔╝▓╚╗•♥•`ڿڰۣڿ`
╚═══╝
Jedynka-Legnica zaprasza do Konkursu Ogólnopolskiego: https://www.szkolneblogi.pl/blogi/jedynka-legnica/ogolnopolski-konkurs-kulinarny-zdrowo-gotuje-zdrowo-sie-odzywiam-z-sko-3/
Pozdrawiam serdecznie:)
🌟🌜Dobrej nocki i kolorowych snów 🌛🌟
🌟🌜Dobrej nocki i kolorowych snów 🌛🌟