25.05.2022

Warzywa i owoce - jak najwięcej i jak najczęściej

Najlepiej 5 porcji dziennie :)

imgWarzywa i owoce powinny być ważnym składnikiem naszej codziennej diety.  Produkty te stanowią główne źródło witamin (przede wszystkim witaminy C, beta-karotenu, folianów), składników mineralnych, błonnika oraz naturalnych przeciwutleniaczy, tzw. antyoksydantów, które usuwają szkodliwe dla organizmu wolne rodniki tlenowe.

🍓🍈🍎🍉🍑🍊🥭🍍🍌🍋🍈🍏🍐🥝🍇🥥

Regularne jedzenie warzyw i owoców zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym cukrzycy typu 2, otyłości, nadciśnienia, niedokrwiennej choroby serca, niektórych nowotworów. Najkorzystniej jest spożywać je na surowo lub minimalnie przetworzone, ponieważ w takiej formie produkty te zachowują najwyższą wartość odżywczą. Warzywa i owoce powinny być spożywane pięć razy dziennie, w ramach posiłków i przekąsek.

🍅🌶️🥕🌽🥦🥒🥬🥑🍆🍆🥑🥬🥒🥦🌽🍠🥕🌶️🍅

Warzywa i owoce różnią się między sobą składem i wartością odżywczą. Barwa warzyw i owoców wiąże się z zawartością określonych substancji, które mają wpływ na ich właściwości zdrowotne. Dlatego, aby dostarczyć organizmowi wszystkich składników pokarmowych, należy spożywać różnobarwne warzywa i owoce. Warto przy tym pamiętać, że należy spożywa

7
Dodaj Komentarz
  • 1
  • 7
  • 9
Komentarze