27.06.2021

Truskawkowe abc...

Czerwone, soczyste, słodkie i jest właśnie na nie sezon :)

Truskawki cieszą się wśród Polaków ogromną popularnością (w rankingu naszych ulubionych owoców ustępują tylko jabłkom). Warto się nimi zajadać nie tylko ze względu na rewelacyjny smak, ale również dobroczynny wpływ na zdrowie.

foto: www.pixabay.com

Truskawki to doskonałe źródło witaminy C (lepsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek znajduje się 60 mg kwasu askorbinowego (dla porównania: ta sama ilość miąższu pomarańczy zawiera 50 mg tego związku). W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę), A i E oraz szereg składników mineralnych, w tym fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie), magnez (odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i poprawia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. W truskawkach znajdziemy również bromelinę (enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu), fitocydy (mają działanie bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają intensywną czerwoną barwę). W 90 proc. truskawki składają się z wody, oprócz niej owoce te zawierają sporo błonnika (2,2 g na 100 g owoców), węglowodanów i białka. Truskawki to owoce niskokaloryczne – 100 g porcja to ok. 30–35 kcal.

☀️🍓☀️🍓☀️🍓☀️🍓☀️🍓☀️🍓☀️🍓☀️🍓☀️🍓☀️🍓☀️🍓☀️🍓☀️🍓☀️🍓☀️

Dzięki witaminom, minerałom i innym wymienionym wyżej związkom aktywnym truskawki mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie:

🍓 odkwaszają organizm

🍓 obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału

🍓 regulują poziom cukru we krwi
 
🍓 chronią przed rakiem
 
🍓 zmniejszają ryzyko chorób układu pokarmowego, m.in. wrzodów żołądka
 
🍓 chronią przed szkodliwym działaniem promieni UV
 
🍓 spowalniają starzenie się mózgu
 
🍓 wybielają zęby
 
🍓 wspomagają odchudzanie
 
🍓 ułatwiają przyswajanie żelaza
 
☀️🍓☀️🍓☀️🍓☀️🍓☀️🍓☀️🍓☀️🍓☀️🍓☀️🍓☀️🍓☀️🍓☀️🍓☀️🍓☀️🍓☀️
 
 
11
Dodaj Komentarz
  • 12
  • 10
  • 5
Komentarze