13.05.2023

Składniki żywności

Podstawowe informacje o tym, co jemy :)

Jednym z  warunków prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu jest właściwe odżywianie się. Żywność dostarcza nam bowiem odpowiedniej ilości składników odżywczych, które budują nasz organizm, regulują jego funkcjonowanie oraz są źródłem energii.

               

foto: www.pixabay. com

Pokarm, który spożywamy powinien zawierać następujące składniki odżywcze:

BIAŁKA - potrzebne do budowy i prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu;

SACHARYDY ( CUKRY, WĘGLOWODANY) - stanowią główne źródło energii potrzebnej do pracy mięśni;

TŁUSZCZE -  podobnie, jak sacharydy, dostarczają organizmowi energii, chronią przed utratą energii i wody;

SOLE MINERALNE - potrzebne do budowy i prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu;

WITAMINY - pomagają regulować ważne procesy zachodzące w organizmie;

WODA - składnik wszystkich spożywanych produktów, który reguluje wszystkie procesy życiowe w naszym organizmie.

Dlaczego jest to tak istotne? Ponieważ 60% masy naszego organizmu stanowi woda, 20% to tłuszcz, 12,5% - białka, 6,5% - witaminy i sole mineralne, a 1% to sacharydy. 

Oczywiście ważne jest również, aby wszystkie składniki żywności były dostarczane w odpowednich ilościach - ani za mało, ani za dużo. Zarówno ich niedobór jak i nadmiar niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Dlatego ilość składników odżywczych w produktach żywnościowych określa wartość odżywcza, która podaje ile gramów danego składnika jest w 100 gramach produktu. Z kolei wartość energetyczna pokarmu to ilość energii, jaką organizm może przyswoić w wyniku jego strawienia. Najczęściej wyrażana jest w kilodżulach lub kilokaloriach na gram.

10
Dodaj Komentarz
  • 26
  • 2
  • 21
Komentarze