25.05.2022

NNKT

Co to takiego i co ma wspólnego z żywnością i zdrowym odżywianiem ?

imgNNKT to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, zwane także kwasami Omega - 3 i Omega -6. Ich źrdódłem są ryby morskie, tran oraz oliwa z oliwek i oleje roślinne - słonecznikowy, rzepakowy, lniany, z pestek winogron, z nasion czarnuszki, z nasion ogórecznika. Produkty te powinny na stałe zagościć w naszej kuchni, ponieważ  zawarte w nich kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6 odgrywają zasadniczą rolę w rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu mózgu, układu nerwowego i wzroku. Ponadto korzystnie wpływają na pracę serca, obniżają poziom złego chlesterolu we krwi i tym samym chornią przed chorobami układu krążenia. Nie bez znaczenia jest także ich korzystny wpływ na naszą skórę.

foto: www.żywność.com.pl

Pamiętać też trzeba, że oleje tłoczone na zimno można spożywać wyłącznie na surowo, jako doskonały dodatek do surówek i sałatek warzywnych. Do smażenia zaś najlepiej używać rafinowany olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. Należy jednak ograniczać spożywanie produktów smażonych, gdyż znacznie zdrowsze są potrawy gotowane, szczególnie na parze.

8
Dodaj Komentarz
  • 7
  • 15
  • 13
Komentarze