17.05.2021

"My nie marnujemy, czyli zero waste w kuchni" na półmetku :)

Pora na pierwsze podsumowanie naszych działań w ramach projektu SKO :)

Przez ostatnie dwa tygodnie maja realizowaliśmy zagadnienia dotyczące niemarnowania żywności w aspekcie teoretycznym i praktycznym. Było mądrze, aktywnie i z pomysłem. Zobaczcie sami:

1. zajęcia teoretyczne z uczniami w klasach:

 

2. kreatywne warsztaty kulinarne, podczas których powstały proste, smaczne i zdrowe potrawy z wykorzystaniem składników resztkowych: placuszki bananowe, racuchy z jabłkami, sałatka jarzynowa, domowa tortilla, pyszna zupa pomidorowa, kotlety ziemniaczane, sałatka wiosenna, sałatka z ryżem i kurczakiem, pizza, zapiekane bagietki, chleb smażony w jajku oraz alternatywa dla napojów słodzonych i gazowanych czyli owocowo-ogórkowa woda smakowa.

                  

Do naszego projektu włączyli się także rodzice, którzy ze swoimi dziećmi przygotowali dania z "resztkowych" składników.

 


To oczywiście nie koniec naszych projektowych działań :)

Przed nami kolejne dwa fascynujące tygodnie z SKO, w czasie których nadal będziemy

zachęcać do niemarnowania żywności i pokazywać, jak to zrobić w domu :)

 

11
Dodaj Komentarz
  • 2
  • 8
  • 0
Komentarze