Jak wrzesień to tylko z Blogiem SOSW Koło :)
Zapraszamy naszych wychowanków, nauczycieli i rodziców do V edycji konkursu :)
Zadanie konkursowe jest proste - wystarczy odwiedzać naszego bloga i przy okazji głosować oraz komentować. Najaktywniejsi odwiedzający zostaną nagrodzeni w dwóch kategoriach:
1. Super Blogowicz - nagroda dla ucznia
2. Blogująca Klasa - nagroda dla całej klasy z wychowawcą.
Pamiętajcie, aby podpisywać komentarze imieniem i pierwszą literą nazwiska lub podpisem identyfikującym daną klasę.
Każdy pozostawiony komentarz to 1 punkt. Im więcej komentarzy - tym więcej zdobytych punktów.
Zachęcamy także rodziców oraz sympatyków szkoły do zaglądania na naszego bloga i wspierania uczestników konkursu.
Konkurs "Wrzesień z Blogiem SOSW KOŁO" trwa do 30 września.
Atrakcyjne nagrody od SKO czekają :)
ZAPRASZAMY :)
Witam miałem dziś dobry dzionek i bardzo ważny dzień i małem dziś na obiad kluski śląskie i bardzo mise udał dzień bardzo pozdrawiam wszystkich :-)
Super mailem dzinek idziś miałem bardzo dobry chumorek i byłem szczęśliwy
Jestem bardzo zadowolony to mam super dzwonek i się cieszę mam radość z tego bardzo lubię mandarynki i lube chodzić do szkoły i lube panią wychowawce pozdrawiam Daniel
Jak się masz co u ciebie słychać jak w szkole było dziś co robiliscie
Hejka co słychać u was jaka pogoda i was ❤️
Super mam dzionek
Witam miałem bardzo ładny dzeń piekłem pierniki na lekci. I mi się podobało to i było to bardzo super chcał by powrócić że mam bardzo dobry humorek i sobie z kolegą gdam lubię bardzo cukierki ale dziś jest zima lubię ziemię i święta i lubię prezenty dostawać
Bardzo mam dobry chumor i bardzo jestem szczęśliwy bodzrowenia od Mamy :)
Cześć :} my przygotowujemy się do 50-Lecia Naszej Szkoły. Z tej Okazji Pieczemy pyszne pierniczki.
Dzień dobry we wtorek. jaka u was dzisiaj pogoda? u nas dzisiaj deszczowo i pochmurnie. Życzymy Wszystkim miłego dnia
Bartek, Daniel, Michał, Sebastian, Dawid, Bartosz, Kuba :) Bawimy się dalej z SKO :)
Mamy to !!!! Tytuł Blogująca klasa 2023 :))) Pięknie dziękujemy:)
Serdecznie dziękujemy za wspaniale nagrody otrzymane w konkursie „Wrzesień z blogiem SOSW Koło” :)
Dzień do ry w nowym tygodniu:)
Rogaliki z jabłkami:)
Składniki
rozczyn:
Drożdże 25 g
Mąka tortowa łyżka
Cukier łyżka
Mleko letnie 1/2 szklnki
ciasto:
Mąka tortowa 3 i 1/2 szklanki
Mleko letnie 3/4 szklanki
Cukier 4 łyżki
Jajko 2
Masło roztopione i przestudzone 100 g
Sól szczyta
jabłka 2
Przygotowanie
Składniki na rozczyn umieścić w misce, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Pozostałe składniki na ciasto umieścić w misce oraz dodać wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiać do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Możemy również użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego.
Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
W tym czasie jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałeczki.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką podzielić na 4 części. Każdą cześć rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 trójkątów. Na szerszej części trójkąta ułożyć kawałki jabłek i zawinąć. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni ok. 15 minut, aż ładnie się zarumienią.
Po wyjęciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego
Klasa przysposabiająca do pracy poleca kolejne danie z dodatkiem dyni.
Życzymy smacznego:)
Bułeczki dyniowe:)
Składniki
180 g puree z dyni hokkaido
450 g mąki pszennej
180 ml mleka
1 jajko
40 g roztopionego masła
50 g cukru
1/3 łyżeczki soli
7g drożdży w proszku
orzechy włoskie lub pekan do ozdobienia bułek
Dzień dobry:)
Klasa przysposabiająca do pracy poleca coś zdrowego na chłodne wieczory:)
Witaminowe placuszki z dyni
Składniki:
1 mała dynia
2 cebule
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczka świeżego imbiru
100 g mąki pszennej
2 jaja
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki pieprzu
olej do smażenia
Wykonanie:
Obraną i oczyszczoną dynię ścieramy na tarce o duzych oczkach.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do startej dyni.
Jajo roztrzepujemy widelcem i mieszamy ze startym na drobnych oczkach czosnkiem i imbirem.
Do masy jajecznej dodajemy sól , przyprawy i mąkę i łączymy z masą dyniową.
Na rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżką porcje ciasta, lekko spłaszczamy, jak placki.
Smażymy z obu stron, aż będą rumiane.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
Dzień dobry:)
W nowym tygodniu klasa przysposabiająca do pracy poleca Czerwony barszczyk:)
Składniki:
1kg buraków
1 litr zakwasu
3 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
pół selera
pół pora
3 ząbki czosnku
kilka liści laurowych i ziela angielskiego
łyżeczka cukru, łyżka majeranku
sól, pieprz
Przygotowanie:
szystkie warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, buraki w plastry. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy przyprawy i zalewamy całość wodą. Gotujemy na małym ogniu, przez 2 godziny, aż uzyskamy esencjonalny bulion warzywny.
Bulion przecedzamy na sicie dolewamy do niego zakwas buraczany i doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem, cukrem.
Oczywiście bierzemy udział🤗
Kasa 2-3 szkoła podstawowa doświadczenie w kole p.Iwona Nowicka
Klasa ||-|||
Dzień dobry:)
Uczniowie klasy przysposabiającej do pracy sami wykonali i polecają przygotować bombę witaminową na zwiększenie odporności w okresie jesienno-zimowym:)
Zakwas buraczany
Składniki:
2 kg buraków
2-3 główki czosnku
liście laurowe i ziele angielskie, opcjonalnie pieprz, goździki
2-3 litry przegotowanej, chłodnej wody
2-3 łyżki soli
naczynie na zakwas - szklane lub kamionkowe
Przygotowanie:
- umyj buraki i obierz je ze skórki
pokrój w grube plastry
- układaj je w wyparzonym i wytartym dużym słoju lub kamionce warstwami, na zmianę z obranym i przekrojonym na pół lub zgniecionym czosnkiem i przyprawami (tak by były między burakami)
- wymieszaj wodę z solą i zalej buraki wodą w taki sposób, by całkowicie je przykryła
- szczelnie zamknij naczynie i odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni (zwykle około 5-7).
Gotowy zakwas przelej do czystych butelek lub słoiczków i przechowuj w lodówce. Buraki możesz wykorzystać do sałatek lub surówek.
Dzień dobry w nowym tygodniu:)
Klasa przysposabiająca do pracy poleca przepis na pyszne placuszki na maślance:
SKŁADNIKI:
200g maślanki,
2 jajka,
2 łyżki cukru,
150g mąki (1 niepełna szklanka),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżka oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy maślankę, cukier i mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy mąką, proszek do pieczenia i sodę oraz olej. Mieszamy chwilkę do powstania jednolitego ciasta. Smacznego:)
Jeśli lubicie domowe koktajle to mamy dla Was przepis na coś przeeepysznego! Koktajl bananowy to pomysł na pyszną, sycącą przekąskę czy deser. Koktajl z bananami to super ekspresowy posiłek na drugie śniadanie. Wystarczy przygotować:
2 banany
1 szklankę jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mleka
1 płaska łyżka miodu
opcjonalnie 3-4 łyżki płatków owsianych
Za pomocą blendera miksujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Smacznego:)
Klasa przysposabiająca do pracy chętnie podzieli się sprawdzonymi przepisami na smaczne dania:)
Dzisiaj proponujemy przepis na:
Drożdżowe rogaliki ze śliwkami:
Składniki:
600 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
250 ml mleka
125 g masła
5 łyżek cukru
szczypta soli
3 jajka
do posmarowania: żółtko + 1 łyżka mleka
śliwki
Klasa II-III przysposabiająca do pracy serdecznie wita wszystkich blogowiczów SKO w nowym roku szkolnym 2023/2024
Wspaniale. Pozdrawiamy. 4. dla WAS od nas.
Zapraszamy do 5. edycji Ogólnopolskiego Konkursu Fotograficznego☀️
Lato z SKO🚣🏄🚵😍
https://www.szkolneblogi.pl/blogi/sko-sp-orzysz/zapraszamy-do-5-edycji-ogolnopolskiego-konkursu-fotograficznego/
Oczywiście bierzemy udział🤗