16.11.2019

DARY JESIENI NA TALERZU

Jabłka, dynie i marchewki królowały na zajęciach kulinarnych w szkole i internacie :)

Motywem przewodnim były dary jesieni - potrawy przygotowywane na bazie sezonowych, polskich warzyw i owoców. Zajęcia miały na celu zarówno przekazanie wychowankom w atrakcyjny i przystępny sposób wiedzy w zakresie zdrowego i racjonalnego odżywiania, jak również nauczenie ich samodzielności i ostrożności podczas przygotowywania posiłków w kuchni, korzystania z narzędzi i urządzeń, czytania przepisów, odmierzania składników i niemarnowania żywności. Efektem wspólnego kucharzenia były przepyszne: placuszki dyniowe, marchewkowe i jabłkowe, ciasto marchewkowe, szarlotka oraz aromatyczna i sycąca zupa-krem z dyni w wersji na słodko i na ostro.

imgimgimgimgimg

35
Dodaj Komentarz
  • 4
  • 25
  • 18
Komentarze