22.05.2022

Białko w naszej diecie

Dlaczego jest takie ważne i w których produktach spożywczych występuje?

Białko pełni w organizmie rolę strukturalną, czyli jest budulcem – nie tylko mięśni, lecz także wszystkich komórek naszego ciała. Nawet włosy i paznokcie  są zbudowane z białka. Oprócz tego białko pełni funkcje regulujące - jako enzymy i hormony bierze udział we wszystkich procesach biologicznych. Każdy żywy organizm potrzebuje białka do rozwoju, regeneracji i prawie każdej reakcji chemicznej, jaka w nim zachodzi.

imgCzy wiesz, jakie produkty są źródłem białka?


Oczywiście – mięso i ryby! Ale również jajka, mleko, sery, jogurty i… nasiona roślin strączkowych - groch, fasola, soczewica, soja i ciecierzyca. Pomyśl, co ostatnio jadasz. Dobrze, jeśli wszystkie te produkty były na Twoim talerzu w ostatnim tygodniu. To źródła zarówno pełnowartościowego białka, jak i szeregu wartościowych witamin i składników mineralnych pozwalających zachować zdrowie, sylwetkę i ładną skórę oraz dobre samopoczucie.

   Dlaczego dieta <br> ma być urozmaicona?  Zasady <br> zdrowego żywienia   Strączki zamiast mięsa    Śniadanie – dlaczego<br> to najważniejszy<br> posiłek dnia?

foto: www. żywność.com.pl

Czy zatem codziennie na każdy posiłek mamy jeść mięso, ryby, jajka, a na dodatek jeszcze fasolę, groch, i soczewicę? Skądże znowu! Warto, by mięso, ryby, jajka i nasiona roślin strączkowych pojawiały się na talerzu wymiennie i w różnych konfiguracjach. Każdy z tych produktów nadaje się jako element pysznego śniadania, jak i obiadu czy kolacji.

10
Dodaj Komentarz
  • 11
  • 7
  • 9
Komentarze